Wednesday, 5 October 2011

Kebaikan Pertukaran RSS Feed

RSS Feed...apa tu? Haa...semalam ada blogger yang tanya pasal tu...sebenarnya pertukaran RSS Feed dengan blogger lain ni banyak manfaatnya...secara tak langsung kalau korang tukar feed url blog dengan blogger lain...dapat eratkan lagi silaturrahim dengan jiran korang tu nanti...


Haa...nak bagi senang paham la kan...contohnya ada blogger lain blogwalking masuk kat blog jiran korang tu...dan blogger tu ternampak tajuk entri korang kat blog jiran korang tu macam menarik je...tak mustahil blogger tu akan singgah kat blog korang kan nanti...

Walaupun korang tak update entri..tapi entri terbaru korang tetap akan melekat kat blog jiran korang tu...tapi kalau nak tukar feed url...dapatkan persetujuan kedua belah pihak...baru adil kan...? Haa...amacam...boleh paham tak...hee...

#Cara nak pasang feed kat blog korang..

Design > Add a gadget > Feed


Haa..lepas tu masukkan URL blog...kalau korang bertukar feed..masukkan feed URL blog yang korang tukar suka sama suka tu...


Nama tu kalau nak ditukar pun boleh...takde masalah...hee...lepas tu kat bahagian show, pilih berapa feed yang nak dipaparkan...tick kat bahagian Open links in new window tu bagi memudahkan pengunjung... :D


Akhir sekali..lepas da siap semua step ni...letakkan la feed kat tempat yang strategik kat dalam blog korang tu..selamat mencuba..dan selamat berjiran nanti...! hee..

P/S : Tempat paling strategik bagi aq letak di atas post entri blog korang...Sharing is caring.. :)


NOTA KECIL :

Belum terfikir lagi nak tambah lagi jiran baru...heee :D

**Terima kasih kerana membaca entri Kebaikan Pertukaran RSS Feed

47 comments:

  1. Xde org pon nk tukar RSS feed dgn saya.. huhuh

    ReplyDelete
  2. okeh
    bile dah nak tmbh jiran bg taw hokeh!
    heheheh

    ReplyDelete
  3. aku ada 3 blog je ... ok la tu kan..

    ReplyDelete
  4. @FaKArePa!n

    kena cari yg betul2 nak tukar feed..

    haa...aq dapat satu idea la dari sini...hee..tunggu ye..

    ReplyDelete
  5. @aimie amalina

    hee...buat masa ni belum lagi...ok2..nanti sy gtau..:D

    ReplyDelete
  6. @Tentang Kita

    sama2...ada yang tanya pasal RSS feed ni..tu yang jawab kat entri ni..hee ;)

    ReplyDelete
  7. @SoLy SoLicious

    saje nak berkongsi setakat yg sy paham la SS pasal feed ni..:)

    ReplyDelete
  8. hmmm...macam cantik je ni....:)

    ReplyDelete
  9. seronok jugak ada jiran ni.^^
    lagi2 kalau jiran tu amik berat pasal blog kita.
    Takde lar nama je jiran.tp buat tak taw je.huhu=.=

    ReplyDelete
  10. @zareliqa afiqa

    betul3...best kan kalau ada jiran yg ambil berat ni..:D

    ReplyDelete
  11. hihi..terasa macam kite yang tanye pasal benda ni..hek hek hek

    ReplyDelete
  12. @Finaz Jaafar

    ada jugak blogger lain yg tanya..heee~

    ReplyDelete
  13. hah,iqa pon baru fhm ni...
    Ingt amende la RSS ni...

    ReplyDelete
  14. aq nak jugak berjiran ni.. tapi aq takut tak adil sebab aq dah jarang update~.. T^T

    ReplyDelete
  15. @EyqaLuvender

    hee..boleh la ajak sape2 berjiran lepas ni eyqa..hee~

    ReplyDelete
  16. @Niena Pengembara Ilahi

    betul tu niena..mmg banyak kelebihannya...paling tidak pun blogger yg singgah jiran kita ni..secara tak langsung blogger tu mungkin akan singgah blog kita..hee~

    ReplyDelete
  17. @GaRy™

    aq pun sekarang ni tak update macam selalu...sehari 1-2 entri je...tu la..kalau bz..jiran pun mesti paham kan..:D

    ReplyDelete
  18. stkt ni yg betul2 jiran sm2 tukar feed ada 3 org je..hehe dua space tu ikut sukahati sy..if dh cukup time promote, tukar blog lain plak, bg pluang org lain :)

    tp sedihla..ada yg probelm feed mcm blog ipai..cerr try d blog ezad, dpt catch x new update ipai dlm tu?

    ReplyDelete
  19. jiran sampai bila? tak de tande nak cerai ke whahahaa

    ReplyDelete
  20. aku ada 3 jiran tukar feed url dgan aku.. ko nk tukar jugak ke? tp aku update 1 utk satu hari je.

    ReplyDelete
  21. aah. tau xpe. xde sape pun nak bertukar feed.. so buat feed sendiri je. haha

    ReplyDelete
  22. ini jugak salah satu cara tarik trafik :)

    ReplyDelete
  23. teringin nak buat tp nak tukar link ngan sape tah..hee

    ReplyDelete
  24. @[sutera kasih]

    oh...lagi 2 tu untuk perkenalkan rakan blogger je la ye SK..hee~

    ok2..nanti sy try :D

    ReplyDelete
  25. @Bro ahmad

    haha...belum cukup 4 bro...nak masuk 5 nanti baru ceraikan satu..hee~

    ReplyDelete
  26. @Zul Fattah

    aq pon da ada 3 jiran ni...hee...
    sama la bro...buat masa ni aq belum terfikir nak tambah lagi...:D

    ReplyDelete
  27. @Eera Shera

    hee...nanti ada la tu...kena sabar menunggu :D

    ReplyDelete
  28. ohh dulu2 mmg blurr gile pasal benda ni tapi sejak iMBobo dh ajar baru tau.. hehe :P

    ReplyDelete
  29. @faridah nazurah

    sy pon masa mula mmg agak blur jugak pasal ni..biasa la kan..mula2 mmg la kan..hee~

    ReplyDelete
  30. salam ezad...bagus n3 ni barulah mama tahu mcm mana bendalah tu ada kat blog tu...:)

    ReplyDelete
  31. @maszull

    salam mama...sama2 berkongsi apa yg sy tahu..:D

    ReplyDelete
  32. nak cari jiran jugaklah..sape sudi jadi jiran saya sila angkat tangan..hehe

    ReplyDelete
  33. @SweetLikeWhat

    hee...lepas ni mesti ramai blogger yg berjiran ni..hee~

    ReplyDelete
  34. tq! baru tau nak buat mcm mana.. :)

    ReplyDelete
  35. hebat2!!ape kate ko wat tutorial nanti.. ada gaya jdi chikgu ni..haha

    ReplyDelete
  36. @Suhazli

    haha...aq bantai apa yang aq paham je ni...takut bagi banyak2 nanti kata aq bagi info sesat pulak..haha~

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Julai 2017

Alexa Rank Ezadskytech.com