Tuesday, July 8, 2014

6 Tips Berjimat Di Bazaar Ramadhan

> What's Up Guys...

Siapa lagi yang belum lagi menjejakkan kaki ke bazaar Ramadhan tahun ni ? Haa, bila sebut tentang bazaar Ramadhan ni...mesti korang terus terbayangkan pelbagai juadah yang ada dijual di situ kan ? Ayam golek, nasi tomato, nasi kukus ayam dara, murtabak, roti jala, kuih-muih...huh...jangan dibayangkan lebih-lebih...nanti tiba-tiba jadi lapar la pula kan...HAHA...haa, aku ada 6 Tips Berjimat Di Bazaar Ramadhan...haa, mana la tahu...boleh cuba praktikkan kalau singgah di bazaar Ramadhan nanti...hee

6 Tips Berjimat Di Bazaar Ramadhan
6 Tips Berjimat Di Bazaar Ramadhan

Jangan terlalu ikutkan nafsu ketika membeli juadah

Haa, selalunya kalau singgah ke bazaar Ramadhan ni, mesti macam-macam nak beli kan...haa, biasa la tu kan, sebelum berbuka puasa memang semuanya nampak sedap di bazaar Ramadhan...tapi kalau terlalu ikutkan sangat nafsu, dikhuatiri membazir pula...huhu...kalau ikut cara aku, beli juadah yang teringin nak makan je...dan yang jarang jumpa selain bulan puasa...hee

5 Tips Berjimat Di Bazaar Ramadhan

Tetapkan bajet tertentu ketika di bazaar Ramadhan

Haa, ni memang selalu juga aku praktikkan...bila pergi bazaar Ramadhan, aku hanya bawa duit cuma RM10 atau RM5 je...confirm takkan overbudget...tak percaya ? Cubalah sendiri...HAHA

Tinggalkan kad ATM di rumah

Bila duit dalam wallet/dompet hanya tinggal beberapa keping not RM1...tangan tu mesti gatal nak keluarkan duit di mesin ATM kan ? Haa, bila meninggalkan kad ATM di rumah...sanggup ke nak keluar semula pergi ke bazaar bila sudah ambil kat ATM yang tertinggal di rumah ? Nak menempuh jammed lagi lepas balik kerja...mesti tak sanggup kan ? Haa, kan jimat duit tu nak ke bazaar...hee

Tawar-menawar

Haa, kalau siapa yang berani tawar-menawar ketika membeli juadah untuk berbuka puasa di bazaar tu boleh la cuba ? Tak cuba, mana nak tahu kan...hee...mana tahu boleh dapat harga murah sikit dari biasa...hee

Berkunjung lewat ke bazaar Ramadhan

Haa, bila berkunjung lewat ke bazaar Ramadhan...waktu berbuka pun sudah makin hampir...mesti korang akan beli juadah mana yang sempat je kan...sebab aku pun selalu juga buat macam tu...beli kuih-muih sikit...tengok kiri kanan...toleh depan dan belakang...terus blah sebab da nak masuk waktu berbuka...mujurlah dekat dengan rumah...sempat la kan...HAHA

Pergi selepas waktu berbuka puasa

Haa, mesti sudah tak nak beli apa-apa juadah lagi kan kalau pergi selepas waktu berbuka...sebab perut pun pasti sudah kenyang...jimat berganda...hee


NOTA SKYTECH :

Tak salah pun kalau nak berbelanja di bazaar Ramadhan ni...tapi beringatlah sikit...jangan terlalu ikut nafsu dan jangan sampai membazir...ikut kemampuan...bila tiba bulan puasa, kita memang cukup mewah dengan pelbagai makanan...tapi, macam mana pula dengan mereka yang tidak bernasib baik di luar sana ?

#Siapa ada Tips Berjimat Di Bazaar Ramadhan yang lain lagi...boleh la berkongsi...hee


P.S - Haa, mood aku nak singgah ke bazaar Ramadhan tahun ni masih belum ada lagi...
Dan bila aku baca balik entri aku ni...lagi la mood berjimat aku ON...HAHA

**Terima kasih kerana membaca entri 6 Tips Berjimat Di Bazaar Ramadhan

26 comments:

  1. Tips yang memang berguna ni. Kadang-kadang tahap lapo nya rasa macam setahun tak makan maka belilah banyak-banyak tapi tak habir dah membazir.

    ReplyDelete
  2. Tq for the tips bro btw skrng xley dah nak tawar menawar deh... kuih pon 5 2ingt..hehe

    ReplyDelete
  3. wahhh ramai share tip bazar ramadhan ekkk... nasib baik lah sini bazar jauh...kalau tak aku salah sorang yang membazar dan membazir...

    ReplyDelete
  4. dah 2x pergi baza tapi sekadar beli air dengan agar-agar je. ihihi

    ReplyDelete
  5. pergi lepas berbuka tu paling epik. hahaha

    ReplyDelete
  6. Berkunjung lewat ke bazaar Ramadhan, untung-untung ada diskaun atau dapat extra juadah...heee.
    lepas berbuka tu susahlah...sibuk nak solat dan sebagainya.

    ReplyDelete
  7. saya suka kepada tips pergi selepas berbuka..kalau ada yang berjual mesti dapat barang percuma

    ReplyDelete
  8. minggu ni tak pergi bazar pun
    nak masak je kat rumah
    jimat sket huhu

    ReplyDelete
  9. @Bahrain : bila berkunjung ke bazaar memang rasa macam nak beli apa yang nampak sedap je...tapi bila da lepas berbuka...selera tak macam sebelum berbuka...last2 membazir je beli banyak2...huhu

    ReplyDelete
  10. pergi lewat tu pernah buat n memang dpt diskaun kaw2..heheh tp tawar menawar tu x pernah try lg.

    ReplyDelete
  11. @Azrin Rahim : memang susah da nak tawar-menawar ni...cuba je...haha

    ReplyDelete
  12. @TunSha Ayunie : tahun ni sy tak nak mulakan jejak kaki ke bazaar...da mula nanti asyik nak ke bazaar je...hee

    ReplyDelete
  13. @dhiera : kadang2 blur tak tahu nak beli apa kan bila ke bazaar ni..hee

    ReplyDelete
  14. @boni kacak : HAHA...sebab tu aku letak paling akhir sekali tips tu boni...kah3

    ReplyDelete
  15. @Denaihati : tu la kan...lagi2 da nak dekat2 waktu berbuka...mana tahu ada rezeki lebih masa tu...hee

    ReplyDelete
  16. @Hero Borneo : hee...masing2 da nak tutup gerai...mana tahu nak habiskan stok ke...gee

    ReplyDelete
  17. @Fazleyatul Aini : hee..sama la kita...sy sejak hari pertama puasa belum jejakkan kaki ke bazaar lagi..makan apa yang ada je kat rumah...hee

    ReplyDelete
  18. @khairul@kechik : haa, siapa yang pernah buat tahu la kan...memang dapat potongan harga...hee

    ReplyDelete
  19. Bagus juga tips berkunjung lepas berbuka. Pastinya peniaga bazar tu tertanya-tanya dan mungkin bertanya kepada kita:
    "Adik ni tak nak bersiap pergi Tarawih ke...?"

    ReplyDelete
  20. tips yg berguna ni.

    huhu... so far sy jarang p bazar dah. air bancuh sendiri. kalau nak air buah, beli buah buat sendiri, lg byk tau dpt. hehe

    ReplyDelete
  21. tahun ni tak pi langsung bazar ramadan, x suka nak sesak2 -_-

    ReplyDelete
  22. belum jejak kaki di bazar ramadan lg. wife masak di rumah. hari ni beli kfc untuk berbuka guna voucher dapat dari marjerin daisy dan tesco. saja2 belanja wife makan kfc pulak. hari ni wife dpt rest dari memasak.

    ReplyDelete
  23. Memang bagus tips ni. Memang bulan Ramadhan ni kena kawal nafsu. Kalau nak membeli kat bazar Ramadhan tu biarlah berpada-pada.

    ReplyDelete
  24. kasi update la ini belog. hehe

    tahniah dapat hadiah dr DN kan.. pengomen tegar gitu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di blog Ezad Skytech Dot Com, membaca entri dan meninggalkan komen yang bernas...terima kasih juga diucapkan kerana terus memberikan sokongan kepada blog ini...kalau anda rajin bolehlah tolong tekan G+ pada entri ni ya...hee...TQ

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2017

Alexa Rank Ezadskytech.com