Tuesday, November 25, 2014

Film Review - The Hunger Games : Mockingjay - Part 1

> What's Up Guys...

The Hunger Games : Mockingjay - Part 1...haa, bagi sesiapa yang telah mengikuti perjalanan movie ni sejak daripada The Hunger Games (Mac 2012) dan The Hunger Games : Catching Fire (November 2013) pasti akan tertunggu sekuel seterusnya ni kan ? Ada yang sanggup beli advance ticket ke untuk tengok movie ni sebelum ianya mula ditayangkan di pawagam sebab takut pawagam full house ? hehe...best ke sekuel kali ni ? Haa, apa kata jom layan review The Hunger Games : Mockingjay - Part 1 pula kali ni...


Film Review - The Hunger Games : Mockingjay - Part 1
The Hunger Games : Mockingjay - Part 1

Synopsis : Katniss Everdeen finds herself in District 13 after she literally shatters the Games forever. Under the leadership of President Coin and the advice of her trusted friends, Katniss spreads her wings as she fights to save Peeta Mellark and a nation moved by her courage.

TO BE CONTINUE...

Mockingjay
Mockingjay

Apakah yang akan terjadi selanjutnya...adakah korang masih ingat lagi scene akhir dalam The Hunger Games : Catching Fire ? Apakah sebenarnya yang terjadi kepada Peeta Mellark selepas perlawanan Quarter Quell ? Haa, jawapannya ada di dalam sekuel movie The Hunger Games yang terbaru, The Hunger Games : Mockingjay - Part 1...apa kata jom layan trailer ni dulu...

"Who The Real Enemy Is ?"



#MyReview "The Hunger Games : Mockingjay - Part 1"

  • Filem The Hunger Games : Mockingjay - Part 1 adalah sekuel daripada filem The Hunger Games : Catching Fire (2013) dan sekuel kedua daripada filem The Hunger Games (2012) dalam siri trilogi The Hunger Games berdasarkan novel karya Suzanne Collins 
  • Sekuel The Hunger Games kali ni diarahkan oleh Francis Lawrence, iaitu pengarah sama yang turut mengarahkan The Hunger Games : Catching Fire dan masih membariskan pelakon yang sama untuk sekuel kali ini iaitu Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Liam Hermsworth (Gale Hawthorne), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Elizabeth Banks (Effie Trinket), Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Donald Sutherland (President Coriolanus Snow), Sam Claflin (Finnick Odair), Jena Malone (Johanna Mason) dan beberapa orang watak baru iaitu Julianne Moore (President Coin) dan Natalie Dormer (Cressida
  • Mengapakah Presiden Coriolanus Snow mengharamkan semua penduduk di 12 District terlibat dengan pasukan "Mockingjay" ? Apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan "Mockingjay"  tu ?
  • Katniss mendapat tahu bahawa Peeta Mellark masih lagi hidup selepas melihat tayangan video LIVE daripada Capitol...tetapi mengikut gerak hati Katniss, ada sesuatu yang tak kena dengan Peeta Mellark pada masa tu...kenapa agaknya ya ? Benar ataupun tidak sangkaan Katniss tu ?
The Hunger Games - District 8
The Hunger Games - District 8

  • Kenapa penduduk di District 8 yang masih hidup dan terselamat daripada serangan menyokong Katniss Everdeen ?
  • Presiden Snow mendapat tahu bahawa Katniss Everdeen dan beberapa orang ahli pasukannya berada di dalam sebuah bangunan di District 8 untuk melawat penduduk dan mendapatkan sokongan mereka untuk berjuang bersama-samanya...apakah tindakan Presiden Snow yang selanjutnya bila mendapat tahu akan hal tersebut ?
The Hunger Games Mockingjay - Part 1 - Katniss Everdeen and Gale Hawthorne
Apakah agaknya yang diTARGET Katniss dan Gale tu ? Masa ni memang stylo habis !

  • Mengapakah Katniss begitu marah sekali terhadap Presiden Snow dan Capitol ? Dan apakah yang sebenarnya telah terjadi sehingga mencetuskan kemarahannya terhadap Capitol ?
Fire Is Catching...And If We Burn, You Burn With Us
Fire Is Catching ! And If We BURN, You BURN With Us !

  • Selepas video promo Katniss Everdeen disiarkan di setiap District yang masih tinggal lagi...adakah semakin ramai penduduk yang akan menyokong perjuangannya untuk menentang Capitol ?
  • Stesen janakuasa hidroelektrik Capitol telah diserang hendap pada waktu malam tanpa diduga...dan persoalannya siapakah agaknya yang menyerang mereka ?
The Hunger Games Mockingjay - Part 1 - Peacemaker
Apa agaknya yang terjadi pada Capitol Peacemaker ni ?

  • Katniss Everdeen mendapat tahu bahawa Peeta Mellark dan beberapa orang tribute yang lain telah ditawan di Tribute Center di daerah Capitol...dapatkah mereka semua diselamatkan ? Bagaimanakah caranya mereka semua menembusi pertahanan Capitol ? Dapatkah pasukan penyelamat pulang dengan selamat untuk membawa kembali mereka yang ditawan di daerah Capitol ? Segalanya terjawab dalam movie The Hunger Games : Mockingjay - Part 1...hehe

Kenapa perlu tonton The Hunger Games : Mockingjay - Part 1 ni ?

  • Watak Katniss Everdeen nampak lebih matang lagi dalam sekuel kali ini berbanding dengan sekuel yang sebelumnya
  • Plot dan jalan cerita memang agak slow pada mulanya tetapi ianya mula best bila sudah masuk ke pertengahan sehingga ke akhir cerita...haa, bagi sesiapa yang pernah layan siri trilogi The Hunger Games ni sejak daripada mula lagi...memang macam ni la gayanya kan...dan yang paling penting jangan tengok movie ni pada waktu malam...sebab banyak sangat dialog...takut korang mengantuk...tapi aku relaks saja tengok malam...tak mengantuk pula...mungkin kena dengan jiwa aku kot movie macam ni...haa, yang tak kena dengan jiwa tu saja yang mengantuk tengok movie ni kot...tu sekadar pendapat aku saja la...hehe
The Hunger Games Mockingjay - Part 1 - Peeta Mellark
Apa yang sebenarnya terjadi pada Peeta Mellark sebenarnya ?

  • Kenapa ada Part 2 ? Haa, bagi yang faham jalan ceritanya...dan layan siri trilogi movie ni daripada mula...memang confirm tak sabar nak tunggu The Hunger Games : Mockingjay - Part 2 yang dijangka akan ditayangkan pada 19 November 2015...kena tunggu setahun lagi ! Adehhh...
Credit Picture : Google.com

Rating : 3 out 5


NOTA SKYTECH : 

Secara keseluruhannya, memang mendebarkan...dan ianya agak berbeza sedikit dengan sekuel yang sebelumnya...tapi bagi yang belum pernah layan siri trilogi The Hunger Games ni daripada mula...dinasihatkan fikirlah seribu kali dulu...confirm akan ternganga dalam pawagam nanti...mesti tertanya kenapa awal cerita lagi sudah macam tu ? Kenapa ? Haa, dan akhirnya nanti...confirm korang akan keluar daripada pawagam semasa movie masih ditayangkan lagi...sebab terjadi masa aku pergi tengok movie ni hari tu...kan rugi duit tiket wayang tu...kih3

P.S - Macam tak puas rasanya hanya layan sekali saja movie Big Hero 6 ni...rasa macam nak repeat pula lagi sekali minggu ni...HAHA


**Terima kasih kerana membaca entri Film Review - The Hunger Games : Mockingjay - Part 1

Thursday, November 20, 2014

Tiket Wayang Percuma The Hunger Games : Mockingjay - Part 1

> What's Up Guys...

Tiket Wayang Percuma The Hunger Games : Mockingjay - Part 1 ? Haa, siapa yang memang kaki wayang tegar dan layan movie The Hunger Games (Mac 2012) dan The Hunger Games : Catching Fire (November 2013) mesti akan tunggu sekuel yang ketiga ni kan ? Dan kali ni GSC Cinemas nak bagi tiket percuma untuk menonton movie ni pada 20 November 2014...hari pertama tayangan tu...haa, siapa la yang tak nak kan kalau dapat tengok FREE...huhu...tapi...

Tiket Wayang Percuma The Hunger Games : Mockingjay - Part 1 ?
Tiket Wayang Percuma The Hunger Games : Mockingjay - Part 1

"Tetapi hanya KHAS untuk pengguna SAMSUNG Galaxy Life saja la...hehe"

...dan mungkin tiketnya adalah TERHAD...haa, siapa cepat dia dapat la...dan tertakluk pada terma & syarat...hehe...tapi bukan semua pawagam GSC yang terlibat untuk promosi kali ni untuk tayangan movie The Hunger Games : Mockingjay - Part 1 ni...hanya di GSC Mid Valley, GSC Queensbay Mall, GSC Dataran Pahlawan dan GSC East Coast Mall saja yang terlibat dengan promosi kali ni...

Cara nak tebus tiket wayang percuma The Hunger Games Mockingjay : Part 1 ? Pertama sekali, kena ada la aplikasi Samsung Galaxy Life dalam smartphone SAMSUNG korang...dan bila tiba masanya nanti...haa, masa tengah beratur nak tebus tiket tu...klik REDEEM...dan masa selama 60 minit akan ditunjukkan dalam smartphone korang...kena tebus dalam masa 60 minit tu la...bila sampai kaunter tiket...GSC akan scan nombor kod yang tertera dan dapatlah tiket wayang percuma tu...hehe...dan hanya sah pada 20 November 2014 saja...tidak sah pada tarikh selain daripada tarikh 20 November 2014...

The Hunger Games : Mockingjay - Part 1
The Hunger Games : Mockingjay - Part 1

Credit Picture : Google.com

Haa, tiket hanya boleh ditebus bermula tepat jam 6.00 pm pada 20 November 2014 di GSC Cinemas yang terpilih dan tayangannya pada jam 9.00 pm...jangan ada yang tunggu daripada pagi sudah la...hehe...dan yang paling penting jangan tersalah pergi GSC lain pula ! Pergi GSC One Utama...memang tak dapat nak tolong la...tu kena bayar sendiri la kalau nak tengok movie ni...hehe


NOTA SKYTECH :

Hmm, memang tak rugi rasanya install aplikasi Samsung Galaxy Life ni...banyak juga tawaran yang menarik...tapi cuma aku saja yang kurang go through...dulu pernah juga redeem Kek Secret Recipe PERCUMA...aihh, bila nak ada lagi promosi macam tu...huhu...bila dapat benda FREE ni memang selalu sedapnya lain macam...betul tak ? hehe

P.S - Hmm, niat nak buka blog setiap hari tu memang la ada...tapi entahlah...asyik ditangguhkan saja...bila terdetik niat nak buka blog saja, masa tu la internet asyik buat hal saja bila malam...aku potong terus internet ni nanti baru padan dengan muka aku kan...HAHA

**Terima kasih kerana membaca entri Tiket Wayang Percuma The Hunger Games : Mockingjay - Part 1

Monday, November 10, 2014

Film Review - Interstellar

> What's Up Guys...

Interstellar...haa, bila tertengok trailer movie ni beberapa minggu lepas di pawagam sebelum movie start tu...serius memang nampak macam menarik saja karya Christopher Nolan kali ni...nak tengok juga apa kelainannya filem arahannya kali ni...hmm, sepatutnya dapat tengok awal sehari sebelum movie ni ditayangkan di pawagam...tapi terlepas peluang pula sebab ramai sangat ahli TGV Cinemas Movie Club yang RSVP awal untuk booking seat untuk tayangan perdana movie ni...cehhh...haa, tapi tak mengapa la...mungkin lain kali la kot baru dapat peluang tu...hee...kali ni apa kata jom kita layan review movie Interstellar...best ke tak ye ? huhu

Film Review - Interstellar
Interstellar

Synopsis : In the near future, the earth is no longer able to sustain humanity. Crops are routinely ravaged by blight, dust storms scour the land, and mankind has regressed to anagrarian society. Cooper, a former NASA test pilot and engineer turned farmer lives with his family, including his father-in-law Donald, son Tom, and ten-year-old daughter Murphy, who believes their house is haunted by a ghost that is trying to communicate to her. Challenging Murph to prove the ghost's existence through scientific inquiry, Cooper discovers that the "ghost" is an unknown form of intelligence sending them coded messages by means of gravitational anomaly altering the dust on the floor in a pattern that resembles morse code, directing them to a secret NASA installation led by Professor Brand.


Brand reveals to Cooper that a wormhole has been discovered in the solar system orbiting Saturn, and that humanity's only chance for survival is to traverse through the wormhole to colonise new worlds in another galaxy. NASA scientists believe that extra-dimensional beings are communicating with them and have provided the wormhole for humanity's use. Cooper is recruited to pilot Endurance, an experimental spacecraft, to follow the Lazarus Mission, a series of manned capsules sent through the wormhole to survey a dozen potential planets' long-term sustainability. The data from Lazarus has given NASA three potential habitable planets: Miller, Edmunds, and Mann, named after the astronauts who carried out the surveys. Once their viability is confirmed, humanity will follow aboard the NASA facility, which is an enormous space station.
TO BE CONTINUE...

Haa, sebelum terus skip ke review movie ni...apa kata jom layan dulu trailer movie Interstellar ni dulu...roll VT !!


#MyReview

Kenapa perlu menonton Interstellar ?

  • Filem Interstellar adalah merupakan sebuah filem sci-fi adventure terbaru arahan Christopher Nolan yang dibarisi pelakon seperti Matthew McConaughey (Cooper), Anne Hathaway (Amelia Brand), David Gyasi (Romilly), Wes Bently (Doyle), Bill Irwin (voice of TARS), Josh Stewart (voice of CASE), Jessica Chastain (Murphy), McKenzie Foy (young Murph), Michael Caine (Professor Brand) and Matt Damon (Dr. Mann)
Interstellar Scene
Cooper and Murph
  • Movie ni mengisahkan tentang Cooper yang terpaksa meninggalkan anaknya Tom dan Murph demi misinya bersama NASA untuk mencari planet baru yang sesuai untuk didiami manusia kerana keadaan Bumi pada masa itu begitu kritikal...ramai yang kebuluran...cuaca tidak menentu...dan Cooper sedar dia mungkin tidak akan dapat berjumpa dengan Murph lagi kerana jelas misinya agak berbahaya dan mungkin tidak akan dapat pulang ke Bumi lagi untuk bertemu dengan anaknya...
  • Cooper, Brand, Doyle dan Romilly telah mendarat di sebuah galaksi asing dan mengikut kajian jika sejam mereka berada di situ ianya bersamaan 7 tahun di Bumi...hanya Romilly yang tinggal di Endurance dan selebihnya mendarat di galaksi tersebut...apa tujuannya mereka ke situ agaknya ya ? Dapatkah mereka semua pulang semula ke Endurance dengan selamat ?
Cooper, Brand and Doyle
  • Dapatkah mereka semua menjumpai planet yang sesuai untuk memindahkan semua habitat di Bumi ? Dan dapatkah mereka semua pulang dengan selamat ke Bumi ? Setelah terpisah dengan Brand di angkasa lepas...Cooper terperangkap di dunia 5 dimensi dan Cooper perasan dia sebenarnya terperangkap di dalam bilik anaknya Murph...dapatkah Cooper mencari jalan untuk cuba berkomunikasi dengan anaknya Murph...dan adakah Murph akan bertemu semula dengan ayahnya, Cooper ? SUPRISE...cuba teka pengakhirannya macam mana...hehe
    Endurance - Interstellar
    Endurance
  • Visual dan sound effect untuk movie memang sangat awesome...serius memang terasa seperti kita betul-betul mengembara di angkasa lepas...rasanya ni adalah movie genre sci-fi terbaik untuk tahun ni...siapa setuju ? Bagi yang sudah menontonnya di pawagam la...
    Endurance Space Shuttle
    Endurance Space Shuttle
  • Walaupun movie ni berdurasi lebih kurang 169 minit tetapi plot dan jalan cerita yang disusun memang agak menarik dan mengagumkan bagi aku movie ni dan membuatkan korang akan berfikir sejenak...kenapa ? Apa yang akan terjadi selanjutnya ? Haa, tu kena tengok sendiri la di pawagam nanti...hehe

Rating : 4.5 out 5


NOTA SKYTECH :

Secara keseluruhannya, movie Interstellar ni memang best...karya Christopher Nolan yang terbaik setakat ni...dan movie paling lama durasinya yang aku tonton untuk tahun ni...haa, bagi yang mencari movie apa yang patut ditonton minggu ni...THIS IS IT ! Minggu ni nak tunggu movie Big Hero 6 pula...macam best layan trailer movie ni...kih3

P.S - Bila keluar saja pawagam lepas tonton movie ni...aku pun terasa macam berada di ruang galaksi yang berbeza...tengok jam masa tu 10.35 pm...kenapa tak tutup lagi AEON ni ? Beberapa minit juga aku blur...lepas tu baru aku teringat...hari minggu memang pukul 11.00 pm baru tutup...HAHA...

**Terima kasih kerana membaca entri Film Review - Interstellar

Wednesday, November 5, 2014

Bila NOVEMBER Kembali Lagi

> What's Up Guys...

Bila NOVEMBER Kembali Lagi...Haa, rasanya macam cepat saja masa berlalu...bulan Oktober pun sudah melabuhkan tirainya...bila tengok entri bulan lepas...memang agak awesome la...hanya mampu post 5 entri saja bulan Oktober ? Mana aku pergi ? Entah la...jangan tanya kenapa ? HAHA...dan yang pastinya "Tragedi Oktober" tahun ni memang tak boleh dilupakan la...bila teringat balik insiden tu...aiihh, nak cerita pun mesti kena gelak saja nanti...puas da aku digelakkan bila cerita pasal insiden tu...HAHA...

Bila NOVEMBER Kembali Lagi
Bila NOVEMBER Kembali Lagi

"NOVEMBER...NOVEMBER...11...Be Ready ! "

Haa, bila sudah masuk hujung tahun ni kan...dan bila aku terbaca semula entri INI...mula la terasa macam nak bercuti panjang je...nak bercuti dan merehatkan diri tapi...rasanya macam terpaksa tangguhkan dulu la niat nak bercuti ni ke tahun depan sebab bulan ni baru saja mula kerja kat tempat baru...takkan la nak ambil cuti pula kan masa dalam tempoh probation...kena la berkorban sikit kan...relaks...sabar...huhu

Ada Apa Dengan Gambar Ni ?

Haa, apa plan korang hujung tahun ni ? Bercuti ?


NOTA SKYTECH :

Harap bulan November ni boleh la luangkan masa banyak sikit kat blog...boleh la nak blogwalking...haa, terima kasih kepada mereka yang rajin tinggalkan komen walaupun blog jarang update...nanti kalau ada masa terluang, aku terjah korang balik ye ! hee..."Tragedi Oktober" masih menghantuiku...huhu

P.S - Haa, bila masuk bulan NOVEMBER ni...entah kenapa tiba-tiba aku rasa teruja semacam...eh, kenapa ni ? HAHA...

**Terima kasih kerana membaca entri Bila NOVEMBER Kembali Lagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2017

Alexa Rank Ezadskytech.com