Thursday, 31 December 2015

Sebelum 2015 Berakhir...

> What's Up Guys...

Huh, sejak beberapa minggu lepas lagi aku memang mencuba untuk mencari kembali mood blogging yang sudah lama menghilang...baru hari ni terjumpa kembali mood aku itu di sebalik awan biru...HAHA...mungkin sebab sudah nak masuk tahun 2016 agaknya...hmm, aura nak tiba awal tahun ni memang lain macam sikit kan...betul tak ? hehe...

Sebelum 2015 berakhir...

Sebelum 2015 Berakhir...
"Work Hard, Dream High"

...dan sebelum 2016 berkunjung tiba tak lama lagi...baru aku teringat yang domain blog aku ni akan tamat tempoh kurang daripada 24 jam lagi...sempat lagi nak renew nanti...HAHA...mujurlah perasan hari ni...da la mood blogging ni baru nak muncul semula...kalaulah tahun 2016 baru aku buka blog, domain blog pula expired...kau rasa ? Nak berhenti daripada blogging terus, sayang la pula kan...baik teruskan walaupun tak dapat nak blogging seaktif dulu...huhu

Sebelum 2015 Berakhir...

NOTA SKYTECH :

Pertanyaan ni memang cukup popular bila menjelang tahun baru kan ? Pelbagai jenis jawapan yang akan keluar nanti...hehe

"Apa #Azam2016 nanti ?"

P.S - Apa azam korang semua untuk tahun 2016 nanti ? kah...

**Terima kasih kerana membaca entri Sebelum 2015 Berakhir...

Wednesday, 7 October 2015

Kiosk Layan Diri Tiket Wayang Kini Di TGV 1 Utama

> What's Up Guys...

Kiosk Layan Diri Tiket Wayang Kini Di TGV 1 Utama ! Salah sebab utama aku lebih gemar membeli tiket wayang secara online atau menggunakan apps di telefon pintar adalah untuk menjimatkan masa sebab tidak perlu beratur panjang untuk membeli tiket...tetapi dengan cara pembelian tiket wayang daripada kiosk layan diri ni lagi dapat menjimatkan masa dan sekaligus menjimatkan pelan data bagi mereka yang gemar membeli tiket dengan menggunakan apps...serius, proses pembelian tiket tak sampai 2 minit pun ! Bila sudah selesai membeli tiket...bolehlah senyum pada mereka yang masih tengah beratur untuk beli tiket...hehe

Cara Membeli Tiket Wayang di Kiosk Layan Diri

Ok, pertama sekali...bagi ahli TGV Cinemas Movie Club...sila leretkan kad anda dulu untuk tidak terlepas MovieMoney bila membeli tiket wayang nanti...haa, masih belum menjadi ahli lagi ?

Haa, bagi mereka yang selalu terjah ke pawagam tu terutama di TGV Cinemas...memang tersangatlah rugi kalau tidak menjadi ahli TGV Cinemas Movie Club kerana TGV Cinemas Movie Club Khas Untuk Kaki Wayang...tapi kalau bukan ahli pun masih boleh menggunakan kiosk layan diri tiket wayang ni...tiada masalah...hehe

Kiosk Layan Diri Tiket Wayang TGV 1 Utama
Kiosk Layan Diri Tiket Wayang TGV 1 Utama

Seterusnya, pilihlah movie yang mahu ditonton pada hari itu dan waktu tayangannya...kemudian, pilih tempat duduk...bila sudah menetapkan pilihan anda...teruskan dengan pembayaran...dan anda tidak perlu untuk mengisi sebarang bentuk maklumat peribadi atau apa saja...boleh pilih sama ada mahu menggunakan kad kredit ataupun kad debit...masukkan kad dan sila tunggu pengesahan...

Kiosk Layan Diri Tiket Wayang

Haa, lepas tu bolehlah ambil tiket yang telah siap dicetak...memang cepat dan mudah kan ? Memang tak sampai 2 minit pun ! Tak perlulah susahkan diri nak beratur panjang untuk beli tiket...semuanya di hujung jari sekarang ni...betul tak ? hehe

Kiosk Layan Diri Tiker Wayang Kini Di TGV 1 Utama

Haa, masa pertama kali aku menggunakan kiosk di TGV 1 Utama hari tu...waktu puncak...masa tu hari minggu pula tu...walaupun ada 4 kiosk yang telah disediakan di sana...tapi aku hairan kenapa tak ramai sangat yang menggunakannya...agak pelik juga di situ ? Huhu...

Sebab masih ramai yang sanggup beratur panjang di kaunter untuk membeli tiket...hmm, mungkin ramai yang masih belum tahu agaknya boleh beli tiket kat situ...yela, masih baru la katakan...rasanya awal bulan Oktober 2015 baru beroperasi kiosk tu di TGV 1 Utama...sebab aku pun baru perasan...hehe


NOTA SKYTECH :

Buat masa sekarang ni, hanya 3 pawagam TGV saja yang menyediakan perkhidmatan ni iaitu di TGV Cinemas Sunway PyramidTGV Cinemas Dpulze Cyberjaya dan yang terbaru sekali di TGV Cinemas 1 Utama...harap lepas ni, perkhidmatan kiosk layan diri ni akan diperluaskan lagi la di TGV Cinemas yang lain...

**Terima kasih kerana membaca entri Kiosk Layan Diri Tiket Wayang Kini Di TGV 1 Utama

Friday, 2 October 2015

Film Review - The Martian

> What's Up Guys...

♫ Wake me up when September ends...

Huh, bila lama sangat tak update blog ni...terasa macam kekok nak menulis entri...memang terasa macam cepat sangat pula bulan September berlalu...dan dalam tak sedar sekarang ni sudah pun masuk bulan Oktober...haa, seperti yang sedia maklum...memang sejak daripada dulu lagi aku ni memang seorang kaki wayang yang tegar...haa, kalau tak percaya bolehlah klik di halaman Film Review...hehe...memang pantang ada movie baru mula ditayangkan di pawagam...kalau boleh memang nak tengok awal daripada orang lain...HAHA...kebetulan minggu ni macam ada movie yang best...tu yang tertengok The Martian sehari lebih awal daripada tarikh tayangan sebenar tu...mujurlah ada pawagam yang sudah mula menayangkan movie ni...siapa yang suka tonton filem sains fiksyen....kita geng ! hehe

Film Review - The Martian
The Martian

Plot : human mission to Mars goes awry, and astronaut Mark Watney (Damon) is presumed dead and left behind on the planet by his crew. Watney manages to survive. He then fights for his survival in the harsh environment of Mars, to signal others on Earth that he is still alive. Upon discovering Watney's signal, NASA, scientists all around Earth, and his crew members collaborate to find a way to rescue him.

TO BE CONTINUE...


#MyReview - The Martian

  • Filem The Martian adalah sebuah filem yang bergenre sci-fi arahan Ridley Scott yang telah diadaptasi daripada sebuah novel karya Andy Weir iaitu The Martian (2011) dan filem ini diterajui oleh Matt Damon (Mark Watney), Jessica Chastain (Commander Melissa Lewis), Kristen Wigg (Annie Montrose), Jeff Daniels (Teddy Sanders), Michael Peña (Rick Martinez), Kate Mara (Beth Johanssen), Sean Bean (Mitch Henderson), Sebastian Stan (Chris Beck), Aksel Hennie (Alex Vogel), Chiwetel Ejiofor (Vincent Kapoor), Donald Glover (Rich Purnell), Benedict Wong (Bruce Ng) dan Mackenzie Davis (Mindy Park)
The Martian - ARES III
ARES III

  • Setelah hampir SOL 18 (Solar day) di planet Marikh, mengapakah agaknya Commander Melissa terpaksa membatalkan misi mereka di Marikh dan telah membuat keputusan untuk kembali ke Bumi ? 
  • Ketika mahu berlepas daripada planet Marikh, tiba-tiba satu kejadian yang tidak dijangka telah menimpa salah seorang daripada 6 orang angkasawan yang ada dalam misi ARES III iaitu Mark Watney !! Adakah mereka semua akan pulang semula ke Bumi tanpa Mark Watney atau berusaha untuk mencarinya ?
The Martian - SOL 21
  • Mark Watney tersedar daripada "lenanya" pada SOL 19 di satu tempat yang tidak jauh daripada hab mereka dan menyedari dirinya tercedera kerana terkena sesuatu semasa kejadian buruk tersebut...apakah yang Mark buat agaknya selepas menyedari yang kini dia hanya seorang diri di Marikh pada ketika itu ?
The Martian
  • Untuk meneruskan hidup seorang diri di Marikh yang mungkin akan mengambil masa selama bertahun-tahun sebelum misi ARES IV dilancarkan pihak NASA dalam masa beberapa tahun lagi...oleh itu, sumber bekalan makanan dan minumannya mestilah kena mencukupi sehingga beberapa akan datang kerana buat masa itu hanya ARES IV saja harapannya untuk kembali semula ke Bumi...apakah yang terlintas dalam fikiran Mark agaknya setelah menjumpai sesuatu di dalam dapur di hab ?

"I am the greatest botanist on this planet - Mark Watney"

  • Setelah puas berfikir dan meneliti segala data yang ada di dalam komputernya di hab, Mark Watney telah menjumpai sesuatu yang mungkin akan dapat membantunya untuk berhubung dengan pihak NASA di Bumi ? 
    The Martian - SOL 182
    SOL 182

    • Selepas hampir lebih 4 bulan hidup di Marikh, Mark Watney akhirnya dapat berhubung dengan pihak NASA di Bumi setelah menemui sebuah Pathfinder yang ditinggalkan untuk memberitahu bahawa yang dia masih lagi hidup dan terselamat dalam kejadian yang berlaku ke atasnya pada SOL 18 dulu...berita baiknya, bantuan akan tiba untuk membawanya pulang ke Bumi tetapi ianya akan mengambil masa selama 414 hari untuk tiba di Marikh...dan Mark perlu ke tapak ARES IV untuk berlepas menggunakan MAV yang terletaknya sejauh 3200km daripada kedudukannya sekarang !!
    Mark Watney - Botanist
    • 1 SOL di Marikh bersamaan dengan 24 jam 37 minit dan 22.664 saat waktu di Bumi...maknanya, satu hari di Marikh melebihi 2.7% masa 24 jam di Bumi...jarak untuk kapal angkasa dari Bumi untuk tiba di Marikh adalah bersamaan dengan 414 hari...persoalannya sekarang, dapatkah Mark mencari jalan untuk meneruskan hidupnya di Marikh untuk beberapa tahun lagi setelah hampir semua bekalan makanannya musnah dengan sekelip mata ? Dapatkah Mark Watney bertahan dan pulang semula ke Bumi dengan selamat ? Jeng...jeng...jeng...hehe

    Kenapa perlu tonton filem The Martian ni ?

    The Martian - Rich Purnell

    • Filem sci-fi paling best tahun 2015 setakat ini...haa, siapa setuju ? Bagi yang sudah menontonnya di pawagam la...dan pemilihan Matt Damon untuk memegang watak utama untuk movie ni memang tepat...tak sangka ada antara dialognya yang menggelikan hati...hidup seorang diri di Marikh pun boleh relaks lagi...bertahun-tahun cakap seorang diri depan PC...kalau aku boleh gila da...HAHA...
    • Plot dan jalan ceritanya memang best...dan tidak terlalu berat...mudah untuk difahami...walaupun movie ini berdurasi lebih daripada 140 minit...tetapi tetap boleh enjoy jalan ceritanya...visualnya pun memang memukau habis la...padahal shooting di Wadi Rum di Jordan saja...tapi memang nampak macam real di planet lain...
    Mark Watney

    • Apakah kesudahannya nanti ? Adakah Mark akan berputus asa untuk ke tapak ARES IV yang jauhnya beribu kilometer dari hab ? Dan persoalannya sekarang, siapakah yang akan datang menyelamatkannya nanti di orbit Marikh setelah mengetahui yang Mark masih lagi hidup ? Haa, kalau nak tahu...kena tengok di pawagam la...SUPRISE ! hehe

    Credit Picture : Google.com

    Rating : 4.5 out of 5


    NOTA SKYTECH :

    Secara keseluruhannya, movie The Martian ni memang best bagi yang gemar menonton filem yang bergenre sci-fi ni...setelah menontonnya, ianya umpama satu pengembaraan...huh, mujurlah cita-cita aku masa zaman sekolah dulu tak pernah terfikir pun nak menjadi angkasawan...mati kutu nak buat apa kalau tersadai macam ni tempat yang asing...huh, memang tak rugi aku tengok awal movie ni di pawagam...hehe

    P.S - Huh, lebih kurang 3 bulan lagi...tak lama lagi da ni...aiyaa, buku merah pun tak sempat buat lagi ni...#KeManaDestinasiKita

    **Terima kasih kerana membaca entri Film Review - The Martian

    Thursday, 10 September 2015

    Film Review - Maze Runner : The Scorch Trials

    > What's Up Guys...

    Huh, memang agak lama juga blog ni tak update sebarang entri terbaru sejak beberapa minggu yang lepas kan ? Hmm, nak buka blog pun tak sempat...haa, inikan pula nak update blog, lagi la kan...HAHA...kejap je sudah masuk bulan September...hmm, baru aku teringat...sekuel movie The Maze Runner yang telah ditayangkan pada tahun lepas sudah pun mula ditayangkan sehari awal daripada tarikh tayangan sebenar di pawagam yang terpilih kan di seluruh Malaysia kan ? Bila sudah terlayan movie yang bersiri ni...mesti akan jadi tak sabar nak menonton sekuelnya Maze Runner : The Scorch Trials kan ? Best ke sekuelnya kali ni ??

    Film Review - Maze Runner : The Scorch Trials
    Maze Runner : The Scorch Trials

    Plot : In this next chapter of the Maze Runner saga, Thomas and his fellow Gladers face their greatest challenge yet, searching for clues about the mysterious and powerful organization known as W.C.K.D. Their journey takes them to the Scorch, a desolate landscape filled with unimaginable obstacles. Teaming up with resistance fighters, the Gladers take on WCKD's vastly superior forces and uncover its shocking plans for them all.

    TO BE CONTINUE...


    #MyReview - Maze Runner : The Scorch Trials

    • Filem Maze Runner : The Scorch Trials adalah filem bergenre sci-fi thriller arahan Wes Ball yang diadaptasi daripada sebuah buku hasil karya James Dashner iaitu The Scorch Trials (2010) dan filem ni merupakan sekuel daripada filem The Maze Runner (2014) dan dalam sekuel kali ni tetap dilakonkan oleh pelakon yang sama iaitu Dylan O'Brien (Thomas), Thomas Brodie-Sangster (Newt), Kaya Scodelario (Teresa Agnes), Ki Hong Lee (Minho), Alexander Flores (Winston), Dexter Darden (Frypan), Randall D. Cunningham (Clint), Patricia Clarkson (Dr. Ava Paige) dan beberapa watak baru seperti Rosa Salazar (Brenda), Jacob Lofland (Aris Jones), Giancarlo Esposito (Jorge) dan Aiden Gillen (Janson)
    • Masih ingat lagi ending The Maze Runner dulu ? Hanya beberapa orang sahaja yang dapat melepaskan diri daripada "pagar sesat gergasi"...kalau tak ingat...cer layan dulu movie tu...nanti blur pula tiba-tiba starting macam tu...hehe
    • Setelah tiba di Scorch bersama beberapa orang lagi rakannya yang terselamat, kenapa Thomas rasa macam ada sesuatu yang tidak kena dengan tempat itu ? Dan kenapa Janson bertanyakan soalan yang mencurigakan pada Thomas ?
    The Scorch

    • Kenapa agaknya Aris mengajak Thomas untuk pergi ke suatu tempat rahsia tanpa pengetahuan rakan-rakan Thomas yang lain ? Dan apa yang dijumpai Thomas dan Aris di dalam bilik rahsia tersebut amat mengejutkan...kenapa agaknya ?
      The Scorch Trials
      The Scorch Trials

    • Mengapa Thomas mengajak Aris, Minho, Newt, Winston, Frypan dan Teresa untuk melarikan diri daripada Scorch setelah mengetahui identiti sebenar Janson ? Dan kenapa Janson sangat memerlukan Thomas ?
    • Dapatkah mereka semua keluar dengan selamat dari The Scorch ? Dan ke manakah agaknya mereka semua akan tuju untuk berlindung di tempat yang selamat ? Dapatkah mereka semua mencari "Right Arm" yang dikatakan tempat selamat untuk berlindung dan siapa pula cranks yang dikatakan amat berbahaya tu ? Siapa pula Brenda dan Jorge ni ? Musuh atau kawan ?
    The Scorch Trials

    Kenapa perlu tonton filem Maze Runner : The Scorch Trials ni ?

    • Filem ni kan diadaptasi daripada novel...kalau nak baca mesti macam malas kan dan akan ambil masa nak habiskan satu novel ni...so, layan movie je la...hehe
    • Plot dan jalan cerita pada permulaannya memang agak...hmm, layankan je la...dan bila scene kena kejar dengan cranks pada waktu malam tu agak mendebarkan...tak cukup tanah semua berlari...ada beberapa orang penonton yang terkejut pun ada masa cranks tu muncul tiba-tiba dalam gelap...HAHA
    Scorch Trials

    • Sejak daripada awal lagi, ada seorang pengkhianat antara salah seorang rakan-rakan Thomas yang melarikan diri dari Scorch kerana dia telah memberi maklumat mengenai kedudukan mereka semua...hmm, siapalah agaknya ? Thomas pun tak percaya pada mulanya...
    • Kenapa agaknya Thomas mengugut untuk meletupkan bahan letupan yang ada di tangannya ? hehe...dan kenapa Thomas bertekad untuk balas dendam pada Janson dan Ava Paige ?
    Credit Picture : Google.com

    Rating : 3 out of 5


    NOTA SKYTECH :

    Secara keseluruhannya, filem Maze Runner : The Scorch Trials ni dikategorikan movie boleh layan jugalah dan agak menarik untuk ditonton sebab kita nak tahu apa yang terjadi selanjutnya dalam siri filem ni kan...OK, sekali lagi ending tergantung...ciss, HAHA...kena tunggu pula sekuelnya nanti Maze Runner : Death Cure (2017) nanti...aku tak nak baca novelnya...nanti tak suprise da...huhu

    P.S - Haa, bila sudah kurang busy ni...boleh layan blog balik...hehe

    **Terima kasih kerana membaca entri Film Review - Maze Runner : The Scorch Trials

    Wednesday, 5 August 2015

    Dinner Bersama Pengomen Tegar Blog Deqnoor Kali Ke...

    > What's Up Guys...

    Dinner Bersama Pengomen Tegar Blog Deqnoor Kali Ke...Haa, kalau tak silap...rasanya macam sudah masuk kali kelima terpilih menjadi antara pengomen tegar blog Deqnoor sejak tahun 2013 lagi...Deqnoor antara blogger terawal yang aku jumpa semasa mula berblogging dulu sekitar tahun 2012...ada beberapa sebab kenapa aku suka terjah blog Deqnoor ni...sebabnya, suka baca kisah travel Deqnoor menerusi entri blognya...yela kan, setakat ni aku belum pernah lagi travel luar dari Malaysia...mana tahu satu hari nanti travel ke luar ke...bolehlah gunakan segala info yang ada...bila la ada masa nak pergi bercuti ni...makin tepu pula otak bila sudah masuk hujung tahun ni...hehe

    Laman Grill Steak & Bar-B-Que Seksyen 13, Shah Alam
    Laman Grill Steak & Bar-B-Que Seksyen 13, Shah Alam

    Ok...jauh sangat aku travel ni...HAHA...beberapa hari lepas, bertempat di Laman Grill Steak & Bar-B-Que, Seksyen 13, Shah Alam...aku dan 3 orang pengomen tegar yang lain...seorang bujang dan dua orang lagi pula mengaku 'bujang'...hehe...sepatutnya ada seorang blogger lagi yang terpilih mendapat jemputan makan malam kali ni...tapi tidak dapat menghadirkan diri atas sebab yang tidak dapat dielakkan...

    Dinner Bersama Pengomen Tegar Blog Deqnoor Kali Ke...
    Dinner Bersama Pengomen Tegar Blog Deqnoor Kali Ke...
    Uncle Zuan : "Nampaknya ada orang tu tak puas hati asyik nampak muka 
    aku je setiap kali dinner dengan pengomen tegar blog Deqnoor...HAHA"

    Bro Framestone : "Memang pengomen tegar bro ni...asyik muka bro je...hehe"

    JMR : "Ok..baru jumpa bro dua kali untuk dinner dengan pengomen tegar blog DN"

    Haa, bila sudah lama tidak berjumpa ni...masa 2 jam tu macam terlalu cepat bergerak...bukan setakat makan malam je...segala macam jenis ceritalah yang keluar...sudah beberapa kali juga aku terlepas daripada menjadi mangsa bahan-menbahan sebelum ni bila sesekali berjumpa ni tapi kali ni...cehh, akhirnya aku terkena juga tempiasnya walaupun sedikit...tak ambil hati punya la...bergurau-gurau manja...HAHA...apa yang penting kami masih brotherhood...orang kena bahan...aku relaks je mendiamkan diri...layan New Version Marbled 'Chicken Chop' depan mata...first time cuba...serius memang sedap ! hehe

    New Version Marbled 'Chicken Chop'
    New Version Marbled 'Chicken Chop'

    Setiap kali Dinner Bersama Pengomen Tegar Blog Deqnoor...semua pengomen tegar yang hadir jemputan makan malam ni mesti akan terima cenderahati daripada Deqnoor...banyak juga da aku dapat cenderahati daripada Deqnoor ni...hehe...eh, ada dapat duit raya sekali la ! Terima kasih Deqnoor...dapat juga duit raya tahun ni...hehe

    Cenderahati Dari Deqnoor
    Cenderahati Dari Deqnoor

    Haa, adakah akan terdapat muka baru yang akan muncul untuk Dinner Bersama Pengomen Tegar Blog Deqnoor untuk sesi yang akan datang nanti ataupun akan masih kekal dengan muka lama...HAHA...haa, kita tunggu dan lihat...hehe...terima kasih Deqnoor atas jemputan makan malam tempoh hari...

    Dan terima kasih juga diucapkan kepada Laman Grill Steak & Bar-B-Que atas layanan dan servis yang diberikan untuk sesi makan malam tempoh hari...(ada seorang staff di situ yang bernama Awe tak silap...lu memang sempoi habis bro...layankan aje kami semua...tak kering gusi kami dibuatnya...hehe)


    NOTA SKYTECH :

    Chef Zubir Zain...salah seorang juri Masterchef...pemilik Wangsa Grill by Chef Zubir...'terfollow' instagram kami semua beberapa hari selepas sesi makan malam ni di Laman Grill Seksyen 13, Shah Alam hari tu...mungkin sebab ada post gambar kat instagram masa malam tu la kot...hehe...


    **Terima kasih kerana membaca entri Dinner Bersama Pengomen Tegar Blog Deqnoor Kali Ke...

    Thursday, 30 July 2015

    Surat Istimewa Daripada MARA

    > What's Up Guys...

    Alhamdulillah...barulah terasa macam lega sikit...rasa ringan sikit bahu ni...sebelum ni umpama macam ada sekampit simen 50 kilogram saja kat atas bahu ni...hehe...akhirnya selesai juga salah satu daripada HUTANG, tercapai juga target aku untuk selesaikan semuanya dalam masa kurang daripada tiga tahun...macam tak percaya pun ada !! HAHA...tu yang bila dapat Surat Istimewa Daripada MARA beberapa hari lepas...ruangan masa di sekeliling aku terasa macam terhenti buat seketika...hehe
    Surat Istimewa Daripada MARA
    Surat "ISTIMEWA" Daripada MARA

    "Mengikut rekod kami setakat 26/07/2015, tuan / puan telah menyelesaikan baki pinjaman pelajaran MARA dan akaun sedang dikemaskini. Pihak MARA mengucapkan terima kasih di atas kerjasama yang telah diberikan dan semoga tuan / puan berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi. - Bahagian Kawalan Kredit MARA"
     
    Hati Tenang Bila Tiada Lagi Hutang MARA
     
    Haa, siapalah yang tak gembira kan bila hutangnya sudahpun selesai...memang sejak daripada awal lagi memang aku target nak habiskan hutang MARA ni sementara masih bujang lagi...mujurlah aku berhutang dengan MARA dulu pun tak banyak mana...daripada mulanya jumlah hutang melebihi RM40k++ dan setelah mendapat pengurangan...cuma perlu bayar 10% daripada jumlah keseluruhan tu...haa, itu yang aku yakin boleh langsaikan dalam masa yang singkat...itu pun bayar tak ikut jadual sangat...ada rezeki lebih, bayarlah lebih...dan sekarang ni memang hati tenang bila tiada lagi hutang MARA...
     
    Selepas ni tiadalah rasa macam kena kejar lagi dah...hehe...tidak perlu risau lagi dah nama akan disenaraihitamkan...dan apa yang paling best sekali, tidak perlu fikir pun lagi pasal hutang MARA ni lagi dah...END OF REPAYMENT...hehe
     
    End Of Repayment
    End Of Repayment

    NOTA SKYTECH :
     
    Sepanjang tempoh 3 tahun lepas, sekalipun aku tak pernah bayar hutang pinjaman pelajaran MARA ni menggunakan perbankan internet...sebab ada yang tanya...entah sebab apa pun aku tak tahu ? Baru sekarang ni aku terfikir kenapa aku tak buat macam tu dulu...mungkin sebab sudah terbiasa bayar di pejabat pos dan Medan MARA, Jalan Raja Laut kot...aihhh, benda ni dah lepas...janganlah pula dikenang...HAHA...
     
    P.S - Tips Bayar Hutang MARA >> Bila Hutang Pinjaman Pelajaran MARA Hanya Berbaki...
    P.S.S - Soalan lazim mengenai pembayaran balik pinjaman MARA : Soalan Lazim MARA

    **Terima kasih kerana membaca entri Surat Istimewa Daripada MARA

    Sunday, 19 July 2015

    Film Review : Ant-Man

    > What's Up Guys...

    Ant-Man...Haa, bagi pengikut tegar semua filem terbitan Marvel Studios sejak fasa pertama dalam Marvel Cinematic Universe iaitu bermula daripada filem Iron Man (2008) sehinggalah ke filem kesebelas dalam Marvel Cinematic Universe iaitu Avengers : Age Of Ultron (2015) pasti tidak akan melepaskan peluang untuk menonton filem terakhir untuk fasa kedua dan merupakan filem kedua belas dalam Marvel Cinematic Universe iaitu Ant-Man sebelum memulakan fasa ketiga MCU bermula dengan filem Captain America : Civil War sekitar bulan Mei 2016 nanti...ataupun boleh juga dipanggil Avengers 2.5 sebab ramai ahli Avengers akan turut muncul dalam filem tu nanti antaranya...oppssss...HAHA

    Film Review : Ant-Man
    Ant-Man

    Haa, mesti ramai yang tertanya-tanya siapakah Ant-Man ni sebenarnya kan ? Apa kena mengena Ant-Man ni dengan The Avengers ? Kenapa Ant-Man turut dimasukkan sekali dalam siri Marvel Cinematic Universe ? Haa, oleh sebab itulah kena tonton filem Ant-Man di pawagam untuk mengetahui kisah selanjutnya dalam MCU...sebelum raya lagi sebenarnya aku sudah menonton filem ni di pawagam...rasa macam nak repeat sekali lagi la nanti...HAHA...kenapa agaknya ? Jom kita layan review Ant-Man ni dulu...

    Synopsis : In 1989, scientist Hank Pym resigns from S.H.I.E.L.D. after discovering they attempted to replicate his Ant-Man shrinking technology. Believing the technology is dangerous, Pym vows to suppress it as long as he lives. In the present day, Pym's estranged daughter, Hope van Dyne, and protege, Darren Cross, force him out of his own company, Pym Technologies. Cross is close to perfecting a shrinking suit of his own, the Yellowjacket, which he shows off to a horrified Pym.

    Scott Lang : Ant-Man
    Scott Lang : Ant-Man

    Upon his release from prison, thief Scott Lang moves in with his old cellmate, Luis. Lang's ex-wife Maggie, engaged to policeman Jim Paxton, will not let Lang see his daughter Cassie unless he provides child support. As he is unable to hold a job due to his criminal record, Lang agrees to an offer by Luis to join his gang for a burglary. Lang breaks into a house and cracks its safe, but only finds what he believes to be an old motorcycle suit, which he takes home. After trying the suit on, Lang hits a button on it and is inadvertently shrunk to the size of an insect. Terrified by the experience, he returns the suit, but is arrested on the way out. Pym, the homeowner, visits Lang in jail and smuggles the suit into Lang's cell to help him break out.
    TO BE CONTINUE...


    #MyReview : Ant-Man

    Kenapa perlu tonton filem Ant-Man ?

    • Filem Ant-Man merupakan filem kedua belas dalam siri Marvel Cinematic Universe dan ianya merupakan filem penutup untuk fasa kedua MCU sebelum bermulanya fasa ketiga MCU iaitu Captain America : Civil War (Mei 2016) dan filem ini merupakan pengenalan pertama Ant-Man dalam siri MCU
      Ant-Man
      Ant-Man

    • Pada mulanya, Scott Lang cumalah orang biasa saja...dan merupakan seorang bekas penjenayah pula tu dan baru saja dibebaskan daripada penjara...macam mana agaknya Lang boleh terpilih untuk menjadi Ant-Man ? Siapakah pula Dr. Hank Pym ? Kenapa Pym memerlukan Lang untuk membantunya ? 
    • Siapakah pula sebenarnya Yellowjacket ni dan kenapa teknologi yang terdapat pada Yellowjacket ni amat membimbangkan Dr. Hank Pym ? Dan persoalannya sekarang ni, dapatkah Ant-Man mengalahkan Yellowjacket demi keamanan seluruh dunia ?
    Yellowjacket
    Yellowjacket

    • Plot dan jalan ceritanya memang menarik...cara penceritaannya pun best...best part bila Scott Lang semakin mahir mengawal semua semut...part itu awesome...CGI pun gempak...haa, siapa yang pernah tengok filem Guardians Of The Galaxy tu...penuh dengan humour kan ? Ant-Man kali ni pun apa kurangnya...masa tengah serius pun boleh bagi punch line yang menggelikan hati...nak tengok sama ada korang boleh tahan tak gelak ke tak ? HAHA
    • Haa, akan muncul beberapa orang ahli Avengers dalam filem Ant-Man kali ni...siapakah agaknya ye ? Oppsss...HAHA...part Ant-Man memperkenalkan diri pada salah seorang ahli Avengers tu memang tak boleh blah...HAHA...
    • Terdapat 2 post credit diakhir filem Ant-Man ni nanti...haa, jangan terlepas pula untuk menyaksikannya...jangan keluar awal pula nanti...rugilah kalau keluar awal...ada kaitan dengan Marvel Cinematic Universe untuk fasa ketiga nanti...hehe
    Credit Picture : Google.com

    Rating : 8 out of 10


    NOTA SKYTECH :

    Secara keseluruhannya, filem Ant-Man ni memang berbaloi untuk menontonnya di pawagam lebih daripada sekali...bagi sesiapa yang masih belum menontonnya lagi di pawagam...baik pergi terjah sekarang sebelum aku spoiled kan lagi...HAHA ! Pengenalan yang baik untuk peminat Marvel Cinematic Universe...tak sabar pula nak menunggu fasa ketiga MCU ni bermula pertengahan tahun depan...yehaaa !!

    P.S - Stan Lee ni mesti akan muncul dalam semua filem Marvel ciptaannya sebagai cameo walaupun cuma untuk babak kurang daripada 5 saat...haa, mesti ada yang perasan kan ? HAHA...

    **Terima kasih kerana membaca entri Film Review : Ant-Man

    Friday, 17 July 2015

    Raya 2015 : Menerima Atau Memberi ?

    > What's Up Guys...

    Raya 2015 : Menerima Atau Memberi ? Persoalannya, adakah raya tahun ni aku masih lagi akan menerima duit raya ataupun tidak ? Haa, walaupun umur sudah melebihi suku abad tapi masa raya tahun lepas, aku masih terima lagi duit raya walaupun tak banyak mana...tapi itu raya tahun lepas punya cerita, raya tahun ni tak tahu lagi...HAHA...

    Raya 2015 : Menerima Atau Memberi ?
    Raya 2015 : Menerima Atau Memberi ?

    Haa, bila sudah bekerja ni memang tak mengharap sangat pun akan dapat duit raya lagi tahun ni...tapi kalau masih dapat lagi...Alhamdulillah, memang rezeki la kan...hehe...bila teringat semula masa zaman berhingus dulu, memang seronok betul bila dapat duit raya dan kira duit raya ni...tak kisahlah dapat berapa pun...terima saja...bukan macam zaman sekarang...hehe...

    Zaman kita menerima duit raya daripada orang lain mungkin sudah berakhir...dan sekarang ni giliran kita pula nak memberi...biarpun nilainya sikit ataupun banyak tidak kisah sebenarnya asalkan niat nak memberi tu ikhlas...dan kalau ada rezeki lebih, berkongsilah sikit kan...apalah salahnya kan...raya Aidilfitri pun cuma setahun sekali kan ? Haa, janganlah buat macam post kat dalam Facebook tu..."tiada rezeki tahun ni", "maaf, sila cuba lagi tahun hadapan"...mengecewakan budak-budak di hari raya...kan tak baik tu...hehe...#InikanRaya

    Pulang ke kampung setahun sekali,
    Naik flight dari KL ke Miri,
    Maaf dipinta buat yang mengenali,
    Selamat Hari Raya Aidilfitri.

    NOTA SKYTECH :

    Salam Aidilfitri buat semua pembaca blog ni...#kosongkosong

    **Terima kasih kerana membaca entri Raya 2015 : Menerima Atau Memberi ?

    Thursday, 2 July 2015

    Bila Hutang Pinjaman Pelajaran MARA Hanya Berbaki...

    > What's Up Guys...

    Huh, memang agak lama juga aku tak update entri baru kat blog ni sejak sebulan yang lepas disebabkan terlalu sibuk dengan urusan kerja yang mungkin tak akan habis selagi belum berhenti kerja...betul tak ? hehe...sampaikan ada blogger yang tegur aku kenapa berabad aku tak update blog...ok, aku update la ni Uncle Zuan...HAHA...

    Haa, kali ni saja nak berkongsi cerita...mungkin boleh bagi motivasi sikit pada sesiapa yang sangat liat nak membayar apa-apa hutang ni...hehe...Bila Hutang Pinjaman Pelajaran MARA Hanya Berbaki RM272.80 selepas hampir 3 tahun aku disiplinkan diri untuk membayarnya sejak bulan Ogos 2012 yang pada mulanya hutang berjumlah melebihi RM41k...dan setelah tolak pengurangan berdasarkan CGPA keseluruhan masa study dulu...aku hanya perlu bayar 10% daripada jumlah keseluruhan pinjaman melebihi RM41k tu...kalaulah CGPA aku tinggi sikit lagi...confirm tak payah bayar langsung...jadi biasiswa...hehe...kalaulah kena bayar penuh...huh, entah sampai ke tua pun rasanya belum selesai hutang ni...sekarang ni hutang pun sudah tinggal sikit...hanya tunggu masa nak langsaikan sekaligus nanti...mungkin sebelum raya ataupun selepas raya nanti kot...huhu

    Bila Hutang Pinjaman Pelajaran MARA Hanya Berbaki...
    Bila Hutang Pinjaman Pelajaran MARA Hanya Berbaki...

    Tetapkan TARGET dan Jangan Ikut Nafsu

    Haa, selepas jadual pembayaran hutang MARA ni sampai ke rumah beberapa bulan selepas aku tamat belajar dulu...memang aku sudah tetapkan target sejak daripada awal lagi akan cuba untuk melangsaikan semua hutang dalam tempoh 3 tahun...sebelum berhajat nak ada komitmen lain...aku kena pastikan hutang pinjaman pelajaran ni sudah selesai sebelum tu...haa, nanti tak ada la sampai sudah beranak-pinak pun tapi hutang pinjaman pelajaran ni masih belum langsai lagi...haa, masa tu lagilah liat rasanya nak membayar hutang...1001 alasan akan cuba diberi...duit tak cukup la...apa la...itu la...haa, sementara masih bujang ni...memang bertekad nak langsaikan hutang dulu...hati pun lega tak perlu fikir hutang kalau ianya sudah selesai...kalau kena blacklist lagilah bermasalah nanti sebab banyak bayaran yang tertunggak...cuba bayar ikut jadual...jangan missed...mesti tak terasa sangat masa membayar hutang tu...huhu

    "Kalau daripada mula lagi memang berniat nak membayar hutang...
    Insya-Allah dipermudahkan...tapi kalau sejak daripada mula lagi memang
     berniat tak nak membayar...memang akan bagi beribu macam alasan"

    Kalau ikutkan nafsu...masa awal-awal kerja dulu sekitar pertengahan tahun 2012...memang nak saja beli baju ada jenama, seluar Calvin Klein, kasut mahal...nak beli kereta...tapi aku tahankan nafsu tu...relaks je pergi kerja ulang-alik hanya naik motor...duit minyak confirm jimat...tak rasa sangat la bila minyak naik harga...tol pun tak kena...bila ada duit lebih...bolehlah terbayar hutang MARA lebih...cepat sikit habis hutang tu...pernah sekali sampaikan mak aku pun tegur..."Beli la baju baru along...sudah lusuh sangat tu, warna pun luntur sebab selalu sangat pakai" haa, lepas tu baru la aku beli baru...HAHA...tahun pertama aku kerja tu...boleh kira berapa helai saja baju kemeja aku...peduli apa orang nak kata aku pakai baju sama setiap minggu dulu...HAHA...biar papa, asalkan tiada hutang...

    Samsung Galaxy S6 Edge

    Tips Nak Bayar Hutang MARA

    Pastikan bayar ikut jadual yang ditetapkan...kena disiplin...kalau tak, diri sendiri juga yang merana nanti sebab banyak sangat tunggakan yang nak dibayar...kalau liat nak bayar, nama penjamin pula tersenarai hitam...masa tu lagi terasa macam banyak hutang tu sebab nak bersihkan nama daripada senarai hitam...

    Haa, jangan sesekali jadikan alasan tiada masa nak bayar...tiada duit nak bayar...masa aku awal-awal kerja dulu pun bukannya gaji besar sangat pun...masih fresh graduate lagi...boleh saja bayar hutang MARA...sebab masih tidak terikat dengan banyak komitmen...hehe...kenalah biasakan diri tu supaya bayar hutang walaupun cuma sedikit...ada duit lebih, bolehlah bayar lebih...pernah ada satu kali tu, dapatlah bonus sikit...haa, kalau orang lain...mungkin terfikir nak beli macam-macam kan bila dapat bonus ni...rambang mata nak shopping sakan...tapi aku, selesaikan mana yang patut dulu...bayar HUTANG MARA...haa, nama pun hutang...memang menjadi kewajipan kita untuk selesaikan...haa, kalau tak sempat nak selesaikan hutang semasa hidup...macam mana ? Menjawab la nanti kat sana...dan pasti akan menyusahkan penjamin korang nanti untuk selesaikan hutang yang belum selesai...haa, fikir-fikirkanlah ye...huhu


    NOTA SKYTECH :

    Nak seribu daya, tak nak seribu dalih...peace ! Terima kasih MARA kerana telah beri pinjaman masa study dulu sampai la habis study...sekarang ni masa untuk bayar balik...ala, sudah tinggal sikit je pun...lepas ni jangan kejar aku lagi ye ! Kalau nak pergi luar negara pun tiada siapa nak kacau...hehe

    P.S - Haa, mungkin selepas langsai segala hutang MARA ni...baru la terfikir nak tambah komitmen lain pula...untuk jadikan back up plan untuk masa hadapan...

    **Terima kasih kerana membaca entri Bila Hutang Pinjaman Pelajaran MARA Hanya Berbaki...

    Tuesday, 26 May 2015

    Keunikan Menu Fusion U-Cafe Wangsa Walk

    > What's Up Guys...

    Haa, bila sebut saja nama U-Cafe Wangsa Walk...sebenarnya, ianya bukanlah kali pertama aku mendengar nama cafe tersebut...cuma sebelum ini masih belum berkesempatan lagi nak singgah walaupun selalu juga pergi ke Wangsa Walk Mall ni...lokasinya memang sangat strategik sebab ianya berdekatan dengan pusat membeli-belah dan bila tengok secara luarannya...hmm, memang nampak santai tempat ni...memang sesuai untuk melepak bersama keluarga dan rakan-rakan di hujung minggu...

    U-Cafe Wangsa Walk
    U-Cafe Wangsa Walk

    Promosi Nasi Kukus Rempah Chicken RM3 di U-Cafe Wangsa Walk

    Bermula 25 Mei 2015, menu Nasi Kukus Rempah Chicken...atau nama lainnya Nasi Kukus Ayam Berempah mula diperkenalkan di U-Cafe Wangsa Walk dengan hanya berharga RM3 pada jam 12.00 PM hingga 2.00 PM...mana nak dapat harga semurah itu di area KL sekarang ni kan ? 

    Nasi Kukus Rempah Chicken RM3
    Nasi Kukus Rempah Chicken RM3

    Keunikan Menu Fusion U-Cafe Wangsa Walk

    Haa, bila tengok menu yang ada di U-Cafe Wangsa Walk ni...memang akan jadi rambang mata nak pilih menu apa...huh, dan kali ini baru berkesempatan untuk merasai sendiri keunikan menu fusion U-Cafe Wangsa Walk ni bersama rakan blogger yang lain yang menjadi pilihan ramai dan top seller...check it out !

    Combo Platter U-Cafe Wangsa Walk
    Combo Platter

    Combo Platter - Salah satu menu appetizer yang memang wajib kena order kalau singgah ke sini...gabungan Vietnamese mini spring roll, potato wedges, french fries, popcorn chicken dan fish fillet...cicah ketiga-tiga pencicah sekaligus...terbaik ! 

    Seafood Platter U-Cafe Wangsa Walk
    Seafood Platter

    Seafood Platter - Menu appetizer berasaskan makanan laut ni pun patut dicuba...menggabungkan tempura shrimp, deep fried calamari, salmon dan mashed potatoes...penggemar seafood mesti akan suka menu ni...hehe

    Italian Carbonara With Egg Yolk U-Cafe Wangsa Walk
    Italian Carbonara With Egg Yolk

    Italian Beef Carbonara With Egg Yolk - Antara menu kesukaan aku untuk kali ini...kuning telur di tengah spaghetti yang 'mahal' tu...memang puas hati bila dapat makan...satu portion kalau diikutkan memang tak cukup bagi aku ni...peminat spaghetti la kata kan...HAHA !

    Spaghetti Aglio-Olio With Sea Scallop U-Cafe Wangsa Walk
    Spaghetti Aglio-Olio With Sea Scallop

    Spaghetti Aglio-Olio With Sea Scallop - Walaupun baru pertama kali aku merasa scallop ni...sedap juga rupanya scallop ni...fuhhh, terus jatuh cinta...memang kena cuba spaghetti aglio-olio ni...

    Deconstructed Caesar Salad U-Cafe Wangsa Walk
    Deconstructed Caesar Salad

    Deconstructed Caesar Salad - Haa, menu ni memang sangat sesuai bagi mereka yang tengah berdiet...tapi kebanyakan menu di U-Cafe Wangsa Walk ni memang mengecurkan air liur...boleh ke tahan makan salad saja ? hehe

    Signature Combo Mixed Grilled U-Cafe Wangsa Walk
    Signature Combo Mixed Grilled

    Signature Combo Mixed Grilled - Gabungan chicken chop, lamb chop, beef bacon dan mashed potatoes...memang mengenyangkan kalau order menu ni sebab ianya cukup lengkap...makan panas-panas...fuhh, memang sedap !

    Sticky Grilled Premium Lamb Rack U-Cafe Wangsa Walk
    Sticky Grilled Premium Lamb Rack

    Sticky Grilled Premium Lamb Rack - Peminat tegar kambing memang kena cuba la menu lamb rack ni...nampak simple tapi sedap !

    Flying Fish Rice With Soy Sauce U-Cafe Wangsa Walk
    Flying Fish Rice With Soy Sauce

    Flying Fish Rice With Soy Sauce - Kalau kurang menggemari western food...boleh la cuba menu ni pula...nasi dan kicap...dimakan dengan ikan 'terbang' garing...memang puas makan ikan sebesar ni bila waktu lunch !

    Combo Egg Yolk Butter Chicken & Season Vegetable In Yam Basket Rice U-Cafe Wangsa Wa
    Combo Egg Yolk Butter Chicken & Season Vegetable In Yam Basket Rice

    Combo Egg Yolk Butter Chicken & Season Vegetable In Yam Basket Rice - Salah satu lagi menu kegemaran aku iaitu egg yolk butter chicken...serius memang sedap ! Pertama kali merasa yam basket rice...bagi aku la kan, agak muak juga kalau nak habiskan seorang yam basket rice tu...kalau kongsi OK...hehe

    Bangkok Jazz Crab Meat Fried Rice In Lotus Leaf U-Cafe Wangsa Walk
    Bangkok Jazz Crab Meat Fried Rice In Lotus Leaf

    Bangkok Jazz Crab Meat Fried Rice In Lotus Leaf - Bila buka saja lotus leaf tu...memang harum semerbak baunya naik...memang unik...lain dari yang lain nasi goreng ni !

    Thai Style Pan Grilled Chicken Chop Rice With Green Curry U-Cafe Wangsa Walk
    Thai Style Pan Grilled Chicken Chop Rice With Green Curry

    Thai Style Pan Grilled Chicken Chop Rice With Green Curry - Green curry ni memang nampak mengancam...cuma kurang pedas...kalau pedas sikit lagi...mesti kick ! hehe

    Assam Laksa With Sardine Fish U-Cafe Wangsa Walk
    Assam Laksa With Sardine Fish

    Assam Laksa With Sardine Fish - Memang pekat betul kuahnya tu...dan ianya merupakan kali pertama rasanya aku makan assam laksa ikan sardin...boleh tahan juga rasanya...huhu

    Penang Curry Laksa U-Cafe Wangsa Walk
    Penang Curry Laksa

    Penang Curry Laksa - Haa, memang nampak sedap kan ? Peminat curry laksa boleh cuba menu ni nanti di U-Cafe Wangsa Walk jika berkunjung ke sana...

    Blogger Gathering di U-Cafe Wangsa Walk
    Blogger Gathering di U-Cafe Wangsa Walk

    Burrrppp...Alhamdulillah...rasanya hampir 20 menu yang telahpun dicuba di U-Cafe Wangsa Walk ni dengan rakan blogger yang lain...memang amat berpuas hatilah dengan makanan yang ada kat sini...servis pun OK ! Pasti akan datang lagi lain kali...haa, sebelum aku terlupa...pihak U-Cafe juga menyediakan khidmat untuk mengendalikan sebarang majlis mengikut tema yang tertentu...dan jika berminat, bolehlah terus menghubungi person in charge U-Cafe di talian +6019-3133668 (Rachel) untuk reservations & inquiry ataupun boleh terus ke alamat yang tertera di bawah untuk maklumat lebih lanjut :
    U-Cafe Wangsa Walk
    GL-06 Wangsa Walk, Wangsa Avenue,
    No. 9, Jalan Wangsa Perdana 1, Bandar Wangsa Maju,
    53300 Kuala Lumpur, Malaysia.

    No. Tel : 03-41319686
    Facebook : U-Cafe


    NOTA SKYTECH :

    Terima kasih bro JMR sebab sudi invite untuk food review kali ni di U-Cafe Wangsa Walk...harap lepas ni dapatlah berkumpul lagi macam ni di masa akan datang ! hehe...
                                                                                              
    **Terima kasih kerana membaca entri Keunikan Menu Fusion U-Cafe Wangsa Walk
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Pengomen Setia April 2017

    Alexa Rank Ezadskytech.com