Tuesday, 31 March 2015

Sudah Tiba Masanya NEXT GALAXY

> Whats's Up Guys...

Sudah Tiba Masanya NEXT GALAXY...Huh, setelah sekian lama aku tak dapat meluangkan masa untuk blogwalking dan update entri...akhirnya aku kembali...hehe...ni pun sebab tetiba terasa macam KOSONG disebabkan smartphone masuk ICU...aku bukannya jenis 24 jam berkepit dengan phone...cuma rasa pelik bila ianya tiada depan mata aku....HAHA...hmm, masalah charging port untuk kali kedua...memang mati kutu bila phone tiada dalam poket untuk beberapa hari ni...pergi kerja pun macam ada benda yang tak cukup je...poket seluar ringan semacam...HAHA...

Haa, yela kan...sudah hampir 3 tahun aku guna Samsung Galaxy S3 ni...Samsung Galaxy S6 dan S6 Edge pun da nak keluar April nanti di pasaran Malaysia...huhu...hurm, kalau orang lain la kan, mungkin setahun sekali akan tukar smartphone baru...HAHA...huh, lama juga aku bertahan supaya tak terbeli smartphone baru...3 tahun tu...hehe...tapi kali ni...sudah tiba masanya untuk bertukar ke NEXT GALAXY...

"Samsung GALAXY Note Edge ataupun...Samsung GALAXY S6 Edge"

Samsung GALAXY Note Edge
Samsung GALAXY Note Edge

Samsung GALAXY S6 Edge
Samsung GALAXY S6 Edge

GALAXY Note Edge dan GALAXY S6 Edge masing-masing ada keistimewaan tersendiri dari segi design dan spec...Samsung GALAXY Note Edge ataupun Samsung GALAXY S6 Edge ? "Aku keliru, aku keliru. aku keliru...." HAHA

Hmm, nak beli Note Edge sekarang takut menyesal pula sebab S6 Edge da nak keluar tak lama lagi...aku tak nak kejadian 3 tahun lepas berulang kembali...HAHA...hmm, nak tak nak kena tunggu S6 Edge keluar dulu la April nanti...lepas tu baru boleh buat pilihan nak beli yang mana satu...huhu


NOTA SKYTECH :


Harap S3 aku tak terkejut la dengan berita ni nanti lepas keluar ICU...HAHA...haa, siapa suruh buat hal ! Terpaksalah cari pengganti lain selepas ni...hampir 3 tahun aku setia tahu tak ! Tapi ini yang aku dapat...but this time...sorry...sudah tiba masanya NEXT GALAXY...kih3

**Terima kasih kerana membaca entri Sudah Tiba Masanya NEXT GALAXY

Sunday, 8 March 2015

Film Review - Chappie

> What's Up Guys...

Chappie...Haa, ada yang sudah tengok movie ni di pawagam ? Filem arahan pengarah yang sama yang turut mengarahkan movie District 9 dan Elysium...bila tertengok trailer movie ni beberapa minggu lepas...memang nampak macam menarik...hmm, memandangkan nak tunggu movie Fast and Furious 7 dan Avengers : Age Of Ultron pun agak lama lagi...layan la dulu movie yang tengah ditayangkan buat masa ni kan...hmm, best ke Chappie ni ? Apa kata jom layan review movie ni dulu...hehe

Film Review - Chappie
Chappie

Synopsis : In an effort to reduce the notoriously high crime rate in Johannesburg, the South African government purchase a new, cutting-edge series of armour-plated, semi-A.I. operated attack robots from American weapons manufacturer Tetravaal. They prove to be an instant success. At the company's new Johannesburg plant, the robot's designer, Deon Wilson attracts the ire of Vincent Moore, an Australian engineer whose own design, MOOSE, is derided. 

Vincent Moore
Vincent Moore

Deon has just created a new Artificial Intelligence software that mimics human intelligence to the point of being able to feel emotions and have opinions. However, he is refused permission to try it out on one of the robots by his boss, Michelle Bradley. Undeterred, he steals a recently totalled robot before it is destroyed and loads it into his van, along with the necessary driver to update the robot's software (which only a select group of people have access to to prevent hacking). On his way home, however, he is kidnapped by a group of gangsters, consisting of Ninja, Yolandi, and Yankie, who want to force him to reprogram one of his robots to assist them in a heist. At gunpoint, he installs his new software into the damaged robot, which responds with child-like terror upon powering up. Deon and Yolandi coax it out, and it soon begins to speak, identifying Deon as its "maker" and Yolandi as its "mommy". Yolandi, in turn, names it "CHAPPiE" (after the South African colloquialism "Happy Chappie"). 

Deon Wilson & Chappie
Deon Wilson & Chappie

Despite his desire to stay with the robot, Deon is forced to leave by Ninja. Although Yolandi wants to mother Chappie, Ninja becomes impatient with Chappie's progress – since he only has days to pay a debt of 20 million rand to a powerful gangster, and Chappie's damaged battery means that he only has days of life left – and drops him off in a dangerous neighbourhood to force him to toughen up. However, Chappie is seized by Vincent, who had followed Deon on one of his visits, and realised where the update driver is. Vincent removes Chappie's arm to prevent him from fighting back, and then the driver, but an agitated Chappie manages to overpower him and his assistant, and escapes. Upon his return, Yankie attaches a new arm from Deon's supplies, while Yolandi and Ninja fall out. Ninja decides to take a more subtle tack. He identifies himself as Chappie's "daddy" and trains him in martial arts and weapons' handling, and soon manages to persuade him to turn to crime, first by insisting that he is defending his "mommy and daddy" and then that he needs money to buy a new body – to replace the one that is about to die.

TO BE CONTINUE...

Apakah yang akan terjadi selanjutnya ? Adakah Chappie akan terus berkhidmat dengan Ninja ataupun kembali bersama penciptanya, Deon Wilson ? Dan adakah Chappie akan terus "hidup" kerana dia hanya boleh bertahan selama 5 hari saja kerana kerosakan baterinya yang agak kritikal akibat ditembak dengan bazooka dulu sewaktu bertugas dahulu dan ianya tidak boleh ditukar ganti melainkan dia mendapatkan badan yang baru...apa yang akan terjadi selanjutnya ? haa, kalau nak tahu...kena la tengok movie Chappie ni dulu...apa kata jom kita layan trailer move ni dulu...hehe



#MyReview "Chappie"

  • Chappie adalah merupakan sebuah filem bergenre sci-fi yang diarahkan oleh Neill Blomkamp yang diadaptasi daripada filem pendek arahannya pada tahun 2004 iaitu Tetra Vaal dan untuk filem Chappie kali ini ianya dibarisi pelakon seperti Sharto Copley (Voice of Chappie), Dev Patel (Deon Wilson), Hugh Jackman (Vincent Moore), Ninja (Ninja), Yolandi Visser (Yolandi), Jose Pablo Cantillo (Yankie) dan Sigourney Weaver (Michelle Bradley)
  • Berapa lamakah masa yang diambil oleh Deon Wilson untuk menyiapkan software untuk membangunkan projek ciptaannya yang terbaru dan mengapa Michelle Bradley tidak membenarkan Deon Wilson meneruskan hasratnya untuk mencuba software tersebut ke atas SCOUT 22 ? Adakah Deon Wilson akan tetap meneruskan hasratnya itu secara diam-diam tanpa diketahui pihak Tetravaal ?

Chappie
Chappie

  • Mengapakah Chappie dan Deon boleh berada di kawasan gengster yang diketuai oleh Ninja ?
  • Siapakah yang memberikan nama Chappie tu ? Dan apakah perkataan pertama yang diucapkan oleh Chappie ? Cuba teka ! HAHA

Chappie Gangster
Chappie Gangster

  • Apakah tujuan sebenar Ninja dan gengnya mengajar Chappie untuk melakukan jenayah ?
  • Vincent Moore telah mengekori Deon Wilson ke kawasan persembunyian Ninja dan gengnya dan dia telah ternampak Chappie bersama Yolandi dan Deon ? Apakah tindakan Vincent seterusnya ? Mengapakah Vincent sangat membenci Deon Wilson ?

Yolandi, Ninja, Yankie & Chappie
Yolandi, Ninja, Yankie & Chappie

  • Adakah Chappie akan terus dipengaruhi Ninja dan gengnya untuk terus melakukan jenayah ? Dan apakah tindakan Deon yang selanjutnya demi untuk membawa pulang semula Chappie ke pangkuannya ? 
  • Setelah video Chappie dan geng Ninja melakukan rampasan wang di lebuh raya tersebar di semua stesen televisyen...situasi menjadi bertambah buruk...semua SCOUT telah dimatikan secara sengaja oleh seseorang dan jenayah di bandar semakin berleluasa...siapakah yang telah shut down ke semua SCOUT tersebut ?
  • Kenapa agaknya Chappie begitu marahkan orang yang mengawal MOOSE ? 

Chappie VS MOOSE
Chappie VS MOOSE

Kenapa perlu menonton Chappie ?

Chappie
Chappie


  • Plot dan jalan cerita yang sangat menarik bagi aku daripada mula sehingga habis...boleh tahan la...haa, mesti korang akan tak kering gusi bila tengok gelagat Chappie ni...tak sangka robot pun mampu berikan aksi humour...Chappie ohh Chappie...HAHA...memang ramai yang bantai gelak saja dalam pawagam bila kemunculan Chappie pada awal cerita...yela, tak tahu apa-apa...macam bayi baru lahir...memang nampak macam manusia betul walaupun luarannya hanyalah titanium...durasi 120 minit terasa kejap saja bila menonton Chappie ni...hehe
  • Tapi...ada tapinya...kenapa rekabentuk MOOSE tu macam agak serupa dengan robot dalam movie RoboCop 2014 ? Tiada idea lain ke ? Hmmm, dan lagi satu kenapa bahagian akhir nampak macam tak logik ye ? Haa, macam tu pun boleh ke ? Haa, nak tahu apa yang tak logiknya...mesti tertanya-tanya kan...pergilah tengok movie Chappie ni...tapi untuk 18 tahun ke atas la...jangan tanya kenapa ? Sebab bukan aku yang tetapkan rating ni...hehe

Credit Picture : Google.com

Rating : 3.5 out of 5


NOTA SKYTECH :

Secara keseluruhannya, movie Chappie ni agak menarik juga la untuk ditonton...tidaklah begitu mengecewakan sangat...bukan selalu pun ada movie macam ni yang ditayangkan di pawagam...

P.S - Huh, rasa menyesal pula tengok movie The SpongeBob SquarePants Movie : Sponge Out Of Water...75% kartun...yang real cuma lebih kurang 25% masa diorang keluar daripada laut tu...hampehhh...HAHA

**Terima kasih kerana membaca entri Film Review - Chappie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mei 2017

Alexa Rank Ezadskytech.com