Friday, 30 September 2016

Pengalaman Menyeramkan Di Cottage Fremantle Prison YHA

> What's Up Guys...

"Malam terakhir nanti korang semua akan bermalam di cottage Fremantle Prison YHA..."

Haa, semasa berada di Perth tempoh hari...kami ingatkan sampai ke hari terakhir akan terus menginap di homestay Amna Home...hanya sempat dua (2) malam sahajalah berada di Perth...dan ada kejutan pula daripada pemilik Amna Home...kami semua kena berpindah ke sebuah cottage yang terletak di Fremantle...dan menurut info ianya merupakan bekas penjara yang sebenar...gulpppp !!

"Bekas penjara ?? Cottage ?? Berhantu ??"

Walaupun pada mulanya kami semua macam cuak jugalah...huh, macam tak percaya pun ada...eh, biar betul ni...HAHA...tapi sebenarnya aku sendiri memang nak merasa pengalaman bermalam di cottage yang dikatakan sangat "berhantu" oleh penduduk setempat...

Pengalaman Menyeramkan Di Cottage Fremantle Prison YHA
Selamat Datang Ke Fremantle Prison YHA !

Haa, kami semua pun terus bersiap dan membawa beg pakaian untuk menaiki tren di stesen Perth menghala ke Fremantle...untuk sampai ke Fremantle Prison YHA ni, kena berjalan kaki lebih kurang 20 minit dari stesen Fremantle...kasi exercise sikit ! hehe

Cottage Fremantle Prison YHA
Cottage Fremantle Prison YHA...nampak menyeramkan tak ?

Hmm, suasana di luar cottage yang kami akan menginap untuk satu (1) malam ni memang nampak tenang bila waktu siang...tapi kalau waktu malam...gulpp...hmm, rasanya hanya kami berlima sahaja yang menginap di situ pada malam tu...di luar kawasan penjara ada jugalah beberapa buah kereta tapi yang peliknya memang tak nampak ramai orang...mungkin kereta pekerja di situ agaknya...

Dalam cottage ni, terdapat dua (2) bilik...di dalam bilik utama ada katil saiz queen dan bilik kedua pula ada katil double decker yang boleh memuatkan 4 orang...so, dalam cottage ni boleh memuatkan sehingga 6 orang dalam suatu masa...dan kami hanya berlima...ada berlebih lagi seorang...untuk siapa pula ? huhu

Bilik Utama Cottage Fremantle Prison YHA
Bilik Utama Cottage Fremantle Prison YHA

Bilik Kedua Cottage Fremantle Prison YHA
Bilik Kedua Cottage Fremantle Prison YHA

Haa, cuba bayangkan kalau berjalan di atas lantai cottage yang diperbuat daripada kayu ni bila waktu malam seorang diri...meremang juga la bulu roma dengar bunyinya...dah la kami sahaja di situ malam tu...HAHA

Pengalaman Menyeramkan Di Cottage Fremantle Prison YHA

Nak dijadikan cerita, setelah kami semua sampai dan check-in di Fremantle Prison YHA...kami semua patah balik pergi ke King's Park pada waktu petang di Perth dan pulang semula ke Fremantle pada waktu malam...sampai sahaja di stesen Fremantle, kami semua naik bas untuk balik semula ke cottage sebab semua sudah penat...nak berjalan kaki macam jauh pula...

Walaupun pemandu bas tu mengatakan di tempat penginapan kami tu memang "berhantu" semasa menurunkan kami semua di satu lorong gelap untuk menuju ke cottage...kami relaks saja...redha saja sebenarnya...sebab kita semua tahu mereka ni memang jenis penakut...rasanya kalau mereka terjumpa hantu kat Malaysia...baru tahu langit tu tinggi ke rendah rasanya...HAHA

Satu langkah...

Dua langkah...

Tiga langkah...eh, bila nak sampai ni ?

Fremantle Prison
Fremantle Prison di waktu malam

Jam hampir menunjukkan pukul 11.00 malam semasa kami semua tiba di kawasan cottage setelah melalui lorong gelap tu...memang sunyi sepi...suhu pada malam tu rasanya 4 degree celcius...memang terasa "seram sejuk" la malam tu...aku yang tahan sejuk pun memang menggigil malam tu...pertama kali aku rasa nak pagi segera menjelma...

Ruang Dapur Cottage Fremantle Prison YHA
Ruang dapur di cottage Fremantle Prison YHA

Haa, amacam...seram tak ? HAHA

Itulah antara pengalaman menyeramkan di cottage Fremantle Prison YHA...pada malam tu kami semua tidur awal sebab semuanya penat...dan Alhamdulillah, tiada apa-apa perkara yang berlaku pun pada malam itu...semuanya lena sampai ke pagi...tiada dengar bunyi orang berjalan...paip air terbuka sendiri ke...hehe

Laman Belakang Cottage Fremantle Prison YHA
Jom mengeteh ! HAHA

Harga untuk menginap di cottage Fremantle Prison YHA ni untuk satu (1) malam adalah AUD690 untuk 3 buah cottage yang boleh memuatkan sehingga 18 orang...tak pasti pula kalau harga untuk menginap di sebuah cottage saja di sini...untuk info lebih lanjut lagi mengenai tempat penginapan kami di cottage Fremantle Prison YHA ni bolehlah rujuk di >>> https://www.yha.com.au/hostels/wa/perth-surrounds/fremantle/rent-a-yha/

Info mengenai Fremantle Prison YHA :

     1) Alamat : 6 The Terrace, Fremantle WA 6160, Australia

     2) Emel : fremantle@yha.com.au



NOTA SKYTECH :

Terima kasih kepada pemilik Amna Home untuk pakej penginapan yang agak "menyeramkan" di Fremantle Prison YHA...satu pengalaman baru sebab dapat bermalam di cottage yang dikatakan "berhantu"...kalau ada peluang lagi, mungkin kami akan bermalam lagi di situ dan mahu mencuba Fremantle Prison Night Tour dalam tu...dengar katalah kan, ianya agak mengerikan di dalam tu pada waktu malam...hehe

P.S - Ala, tak seram pun bila bermalam di situ...cuma sejuk...kipas pun aku tak on malam tu...HAHA

**Terima kasih kerana membaca entri Pengalaman Menyeramkan Di Cottage Fremantle Prison YHA

11 comments:

  1. Replies
    1. Kalau malam menjelma memang rasa agak menyeramkan jugalah di sini...hehe

      Delete
  2. Replies
    1. Kalau baca time malam mesti lagi seram entri ni...kih3

      Delete
  3. Ha3....seram sgt2. Saja bikin suspen kan!
    Singgah bw dari Senarai Rakan Bloggers FB Mialiana.com. Done follow (^^,)

    Regards,
    SNM_Yana Afi Mohamed
    ***Bloglist Nov~Dis 2016 by Yana Pink Blossom***

    ReplyDelete
  4. hehe...seram juga la tu kan...kih3

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Kih3...suspen je lebih...takde apa pun sebenarnya...seram sejuk je la sebab suhu malam tu cecah 4°C...hehe

      Delete
  6. Replies
    1. Hehe...seram juga la kan walaupun tak seram mana ? :P Kih3

      Delete
  7. bestnya! bkn selalu dpt stay sini kan. takut pun kena on jugak hihihi

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mei 2017

Alexa Rank Ezadskytech.com