Tuesday, 21 June 2011

.5 Istana Terbesar Di Dunia.


,Salam..

,Selamat pagi..awal betul aq bangun hari ni... heee ~ haa, ada sesuatu aq nak kongsi pagi ni... malam tadi terjumpa info ni tapi tak sempat nak publish...tahu tak korang, salah satu istana yang terbesar di dunia berjiran dengan negara kita... Istana Nurul Iman di Brunei telah mencipta rekod dunia sebagai "World Largest Palace In The World"... woahhh !!

,Kota Larangan di Beijing, China pon jatuh di tangga yang kedua.... diikuti dengan Royale Palace of Madrid di tangga yang ketiga... haa, cuba tengok ni... 

- - 5 Istana Terbesar Di Dunia - -


Istana Nurul Iman - Bandar Seri Begawan, Brunei
(Istana Terbesar Di Dunia)
Keluasan : 2,152,782 kaki persegi (200,000 m2)

Forbidden City - Beijing, China
Keluasan : 1,614,600 kaki persegi (150,001 m2)


Royale Palace of Madrid - Madrid, Sepanyol
Keluasan : 1,453,122 kaki persegi (134,999 m2)



Buckingham Palace - London, Britain
Keluasan :  828,818 kaki persegi (77,000 m2)

The Palace of Versailles - Versailles, Perancis
Keluasan : 721,206 kaki persegi (67,002 m2)

**Terima kasih kerana membaca entri .5 Istana Terbesar Di Dunia.

15 comments:

  1. brunei tak heran....asben kata sistem pmerintahan brunei ni sbnarnya menyusahkn rakyat..sbb dorang guna sistem monarki..mksudnya semua hasil dinegara tu hak mutlak sultan..tu sbb sultan brunei kaya raya...rakyat keja stgh mati tp sultan goyang kaki je la...

    ReplyDelete
  2. i went to Royale Palace of Madrid tapi tak tau pun itu palace terbesar, heheeee

    good info, thanks for sharing ;')

    ReplyDelete
  3. kat mlaysia nnt de jugak tu..5juta punya istana..kkih kih kih

    ReplyDelete
  4. @* Zaleta *

    huhu... tak heran la kalau brunei mampu buat istana besar macam tu... (^^,)

    ReplyDelete
  5. @Melati

    waahhh... da penah g sane... mesti best kan dpt jalan2 g sane... heee~

    ReplyDelete
  6. @ArulchelseA

    istana pe..?? istana menanti ye... hehehehe~

    ReplyDelete
  7. @Syazwan

    hee... saje nak kongsi info.. padahal tak pernah g sana pon... (^^,)

    ReplyDelete
  8. hehehhe..tak ape..
    terima kasih daun keladi.

    ReplyDelete
  9. @Syazwan

    haa... lepas ni ke mana pula den nak berimaginasi... heheh~

    ReplyDelete
  10. cube kite kt mesia buat istana pling besar..mst pakai duit rakyat dan juga mst berhantu..buat besar2 kalau xpakai smua ruang yg ade pn membazir jgk kn..hehehe

    ReplyDelete
  11. @Mohd Khairi Khadzir

    yup... betul tu... tak guna buat besar2 tapi guna duit rakyat jgk..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2018

Alexa Rank Ezadskytech.com