Saturday, 13 August 2011

Penting Ke Comment Moderation Tu?



Selamat pagi !! 

Da nak masuk tengahari da ni..hee..hari Sabtu biasa la lewat sikit nak update entri...malam tadi pon tak sempat nak blogwalking sangat...pagi ni baru nak update entri pasal comment moderation...

"Penting ke comment moderation tu..?"

Bagi aq benda ni penting..tapi tak tahu la macam mana dengan pendapat blogger lain...lain blogger lain pendapatnya..betul tak..? Tapi aq rasa ramai blogger yang gunakan comment moderation ni..Haa..berbalik pada tajuk "kepentingan comment moderation", antaranya kelebihannya yang aq tahu setakat ni..

1) Ada Komen Baru La !

Haa...bila masuk dashboard je..da nampak "16 comments".."Ada komen baru la!"...dari situ kita da tahu ada blogger yang telah tinggalkan komen di entri kita...tapi kalau ada "100 comments"..memang lenguh la nak approved satu per satu kan dalam satu masa..sebab aq pernah alaminya..

2) Masa Terhad

Tak semua blogger akan menghadap blog mereka 24 jam sehari kan...ada ke..? takde kan...rasanya dengan adanya comment moderation ni dapat memudahkan blogger nak baca satu per satu komen yang ditinggalkan di blog mereka..

kalau aq la..aq akan approved dalam 5-6 komen..baca..balas jika perlu..kalau rajin lagi..blogwalking kat blog yang da tinggalkan komen tu...kalau ada masa free..terjah la entri kat blog tu..(^^,)

3) SPAM !

Haa..ada juga spam yang terlepas masuk kat blog ni..tapi jangan risau, kalau ada comment moderation ni...boleh tapis spam tu..kalau rasa macam pelik je komen tu..buang terus..tak payah fikir panjang da..hee..katakan tidak pada spam!

Buat masa ni tu je la kot yang aq tahu...ada yang nak tambah lagi ke? Share la sikit..hee..Tapi sebelum tu kena setting la dulu..macam ni..

Dashboard > Settings > Comments > Comment moderation > pilih Always


NOTA KECIL :

...tengahari ni boleh pulak bau masakan yang sedap...erk..haippp..puasa la..haa..

**Terima kasih kerana membaca entri Penting Ke Comment Moderation Tu?

50 comments:

  1. aiyoo. siapa masak tu ? haha, kantoi

    ReplyDelete
  2. kalo ada komen yang boleh dicop spam, jgn approve..bahaya..hehe

    ReplyDelete
  3. penting lah.. commnt 2 mnunjukkan yg blog ktew ni brgerk n da owg bace,,
    g pon.. bleh naikkn mood ktew utk buat entry baru.. semangt lah cket..
    hehe..

    bg cik idora.. cik idora akn reply kesemua commnt yg diberi.. kalo xsmpt pon cik idora ttp rply wlaupn lmbt cket...

    ReplyDelete
  4. yup betul..kna jd blogger prihatin..klu xde CM tu, komen yg kat post tu pn blum tntu nak jenguk ke tak..klu ada CM senang skit..

    ReplyDelete
  5. bro rasa nak letak jugak kt blog..

    ReplyDelete
  6. tapi klu x on CM tu...yg pnting rajin cek jak la kan??

    ReplyDelete
  7. @Fad

    memang kena buang la jawabnya..tak approve pon kalau ada spam ni cikgu fad..hee~

    ReplyDelete
  8. @cik idora

    kalau takde CM ni susah la kita nak tahu entri kat blog kita ada yang komen ke tak..

    sama la dengan saya cik idora..walaupun lambat tetap akan cuba balas komen...hee~

    ReplyDelete
  9. @Luqeem™

    betul tu bro..tapi aq takkan approved semua sekaligus..buat sikit2..slow2..tu yg kadang2 lambat reply komen...hee~

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.

    pc setuju psg komen moderation tu, if tak on takut terlepas pandang komen kan.tapi macam blog pc org komen sikit je tak sampai beratus, jadi tak ada masalah nak apprve dan balas semua.blog yang beratus2 komen tu yang jenuh nak app dan baca satupersatu kan.hehe. walauapapun kna baca semua komen tanda kite support eachother,jangan sombg.hehe;)

    ReplyDelete
  11. betol3.belog lama dah kena spamm.so, belog yg baru nehh kena buat safety seket.haha.

    ReplyDelete
  12. @Bro ahmad

    lebih mudah kalau macam ni kan bro..hee~

    ReplyDelete
  13. @aKu_aG

    takut terlepas pandang komen2 tu..hee..

    ReplyDelete
  14. @pengemis Cinta~

    Waalaikumussalam pc..

    betul tu pc..takut terlepas pandang komen2 yg ditinggalkan kat entri kita.. kalau ada CM tu mudah sikit..kita tahu la ada komen baru kan..

    yezz..blogger kena support blogger.. (^^,)

    ReplyDelete
  15. @azeelia azman

    hee..kalau ada CM ni lebih safety sikit..=D

    ReplyDelete
  16. yup ! memang penting . lagi penting kalau yang SPAM tu . kalau tak de comment moderation , memang susahlah nak detect yang mana SPAM kan ..

    ReplyDelete
  17. pntg2 comment moderation sbb takut terlepas pndg comment org..

    klu cr rjin cr balaz balik kunjungan tu..

    *Tak sllu tgk Cbox..kdg2 je..*

    ReplyDelete
  18. komen moderation mmg pnting..lagi2, kalo si anom menyerang..teeheee

    ReplyDelete
  19. memang dah letak dah..KB yg ajar..kih kih

    ReplyDelete
  20. kalau entri banyak komen anon, memang sesuai pakai moderation ni. kalau blog macam kita ni rasanya x perlu kot

    ReplyDelete
  21. ouhh..kena teros buat lah ni..heeee

    ReplyDelete
  22. kb mmg gne bnda ni.. hehehhe.. apy plak bile tengok perkataan..
    '340 comments' hehhehe :P

    ReplyDelete
  23. @tia @ Ini Kisah Tia

    selalu jugak dapat spam ni..mmg terus delete la..hee~

    ReplyDelete
  24. @Clara

    betul tu..takut terlepas pandang..
    sy ni da la tak rajin nak check comment box tu..hee..

    ReplyDelete
  25. @SoLy SoLicious

    cik anon..bahaya tu..nasib baik ada CM..boleh baca dulu komen cik anon tu..approve ke tak belakang cerita..hee..

    ReplyDelete
  26. @Freaky

    aq hormat dgn pendapat ko freaky..tapi ada gunanya guna CM ni..takde la nak check comment..sebab kita da tahu ada komen baru masuk..hee..

    ReplyDelete
  27. @NMH

    hee..cuba la buat..nanti mesti excited kalau nampak "?? comments" to be moderate..hee

    ReplyDelete
  28. @kotak bulat

    wahhh...banyak tu KB..penat kan nak approved..tu mesti bila ada segmen kan..da pernah rasa da dulu..hee~

    ReplyDelete
  29. uishhh.. dulu ingat tak penting.. tp mcm stress gler tak tahu yg mne org komen.. hahah.. last2 pasang komen moderation ni.. tenang jek bce.. haha..

    ReplyDelete
  30. @Shaherah

    tu la..senang sikit nak alert kalau ada komen masuk..hee~

    ReplyDelete
  31. aku guna email. rasa macam senang. dah terbiasa agaknya.

    pernah gak try cara ni. tapi janggal sbb komen lambat naik dekat email. so aku remove sbb nak pantas komen masuk untuk entri. :)

    ReplyDelete
  32. berguna gak comment moderation tu..terasa cm nak letak gak la nt..ngee~

    ReplyDelete
  33. @Mr.Thinker@Ali

    hee..takpe..guna mana yg kita selesa la kan..(^^,)

    ReplyDelete
  34. @FARIZA AINA

    hee..cuma kongsi pe yg tahu je..cuba la guna...=D

    ReplyDelete
  35. ahaha..aku tak buat pom komen moderation tu..always approve..wakaka

    ReplyDelete
  36. @Ezad Skytech

    hehehe. betul tu. keselesaan berblogging diutamakan. :)

    ReplyDelete
  37. @H.J

    haha...tak kesah la bro..janji ko bahagia..hee~

    ReplyDelete
  38. @Mr.Thinker@Ali

    yup..memang betul tu..kalau kita guna tapi tak selesa nak buat pe..kalau nak cuba sesuatu pastikan kita selesa la dengan benda tu..hee~

    ReplyDelete
  39. saya pun tak minat nak komen blogger yang perlu comment moderation ni.. huhu

    salam singgah... salam kunjung mengunjung.. and salam persahabatan ye..

    Ikhlas ~Gen2Merah~

    ReplyDelete
  40. @Gen2Merah

    tapi kenapa ye..? hee..takpe..mungkin ada pendapat sendiri kan..

    salam persahabatan..(^^,)

    ReplyDelete
  41. @sergeant keroro

    haha..ko bukan alien paling rajin ke kat bumi ni...(^^,)

    ReplyDelete
  42. singgah sini. lalalalalala~ haha :p CM tu best! tapis komen-komen yang tak elok. hoho

    ReplyDelete
  43. @hira

    lagi2 boleh tapis komen hira..haha~

    ReplyDelete
  44. setuju buat CM.. eh, tetiba teringat bro ahmad buat kontra pasal ni.. huhu..

    ReplyDelete
  45. CM the best!! susah kot kalau tak guna tu.. huhu..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2018

Alexa Rank Ezadskytech.com