Tuesday, 16 August 2011

Segmen Mercun dan Bunga Api


Nak join segmen Freaky ni KLIK gambar kat atas ni...kebaboommmm!!

 "Dulu masa kecil, bila tiba bulan puasa aku mesti main mercun" 

Aq rasa semua mesti pernah main la mercun ni...paling kurang pon main bunga api la..haha...lepas tu mesti menyanyi lagu "Selamat..hari raya..." sambil pusing-pusing bunga api...haha...betul kan? 

Kalau kat kawasan kampung la port balik best nak main mercun ni...nak main meriam pon takde hal punya...siap berlawan-lawan lagi bila malam menjelma...aq pernah jumpa kot kat kampung aq dulu meriam batang pokok kelapa..memang besar la..huuhhh...tu yang tengah malam je mesti bergegar la satu kampung...meriah tu...


Dulu masa aq kecik..asal aq balik kampung je..sepupu aq la yang banyak simpan stok mercun..mercun bola, thunderclap...tu memang wajib la..haha...

Memang berlambak kot stok..mercun thunderclap tu pernah siap bakar letak kat jalan lagi...jalan kampung kan lengang...macam F1 pergi dia..haha...masuk parit pon pernah..tak meletup la..rugi..rugi..tapi takpe la..bukan duit aq..hee...harap tahun ni ada lagi la..huhu..



Haa..pernah main tak meriam buatan sendiri..ala..yang letak kabaid dalam tin kosong..tebuk lubang kat tengah penutup tin tu..lepas tu cucuh api kat lubang yang ditebuk tu...kena betul la sukatan kabaid dengan air tu..baru la boleh melayang kat udara bila dicucuh api..hee..selalunya tin MILO..tin susu bayi tu yang selalu jadi mangsa eksperimen aq kat kampung masa kecik dulu...

Sebenarnya ada lagi..tapi banyak lagi tapi da lupa la..memori tu banyak da kena virus..hee...


NOTA KECIL :

Harap sempat la join segmen ni..hee..lagi beberapa minit je lagi nak tutup segmen ni...heee..

**Terima kasih kerana membaca entri Segmen Mercun dan Bunga Api

32 comments:

  1. pehhhh
    ni bunyi bapak gaban nih
    pang pung pang..hahahaha

    ReplyDelete
  2. @aimie amalina

    tengah malam memang meriah la dengan bunyi meriam..hahaa~

    ReplyDelete
  3. main mercun kat kampung gak syok kn?hehe

    ReplyDelete
  4. @iMBobo

    betul3..takde sape nak marah..tenang je bila main mercun kat kampung ni..(^^,)

    ReplyDelete
  5. bro dulu meriam tanah je..carbait dah mahal adesss

    ReplyDelete
  6. @Bro ahmad

    karbaid da mahal ye bro?
    da lama tak main meriam tin tu..terasa macam nak main pulak tahun ni..

    ReplyDelete
  7. meriam buluh pernah main.. meriam buatan sendiri x pernah lg yang guna tin tu.. dengar kata yang tu lg hebat. haha

    ReplyDelete
  8. penah jugak main tu bro..kih kih..

    ReplyDelete
  9. @Freaky

    aq tak pernah main meriam buluh ni..meriam buatan sendiri selalu jugak la main masa kecik dulu kat kampung..

    p/s : tapi kena hati2 la..takut2 tin tu melayang kena kepala..haha~

    ReplyDelete
  10. @ArulchelseA

    lama da tak main meriam tin tu bro..rindu pulak rasanya nak main..hee~

    ReplyDelete
  11. uisy! macam matematik dah. siap ade sukatan bagai. ^^

    ReplyDelete
  12. mercun tu bahaya la =_______=

    ReplyDelete
  13. maaf, tak minat dengan mercun bagai ni. hahaha :p menakutkan! :D

    ReplyDelete
  14. @sergeant keroro

    best tengok tin tu terbang tinggi2..haha~

    ReplyDelete
  15. @SITI NOORNADIYANA

    hee..memang la..kalau tak memang tak jadi letupan tu..;)

    ReplyDelete
  16. @hira

    hee...dulu pernah mercun mancis meletup betul2 depan muka..tapi sejak hari tu makin syok pulak nak main mercun..haha~

    ReplyDelete
  17. @hira

    awak main bunga api je la..selamat sikit..heee~

    ReplyDelete
  18. meriam tin untuk beginner
    memang gua start smpai tu je la
    tak berani lagi nak try yg dahsyat2
    kekeke
    :P

    ReplyDelete
  19. pehhh. mercun buatan sendiri memang bergegar seyhh. tapi kitorang takleh main -.-' macam biasa. tengok je lah. haha

    ReplyDelete
  20. @AzatLazat

    meriam tu je yg nampak selamat sikit..haha~

    ReplyDelete
  21. @fatin syahirah :)

    tapi memang tak boleh lawan bunyi meriam yg besar2 tu..heee~

    ReplyDelete
  22. haha.. ayah aku salu dapan hadiah mecun.. tokey mecun kasi.. tiap2 taun bergegr la kampung.. haha..

    ReplyDelete
  23. @Dzarief Zuhdi

    haa..best tu..memang bergegar la satu kampung kan..memang syok main mercun kat kampung ni..haha~

    ReplyDelete
  24. alamak! xsempat nak join..wuwu~ :(

    ReplyDelete
  25. @FARIZA AINA

    sy join pon da last2 minute punya..hee!

    ReplyDelete
  26. ini mmg ley ajak gado dgn meriam kg sebelah nie.. bedaboooommm!!~

    ReplyDelete
  27. @sizuka

    sedia je kan meriam besar2..lepas tu lawan la..bomm...kebabomm...! haha~

    ReplyDelete
  28. cuba r main meriam buluh..best woo..

    tin tu macam meriam buluh r..


    http://zulfattah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. @Zul Fattah

    aq tak pernah main lagi meriam buluh ni..mana tahu raya kat kampung aq tahun ni ada meriam buluh..boleh la join sekali..haha~

    ReplyDelete
  30. dh lama xmain mercun. utk tahun ni lah. heeee.

    ReplyDelete
  31. @Tea Dno

    sama lah kita tea..tak sentuh mercun lagi tahun ni..hee~

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2018

Alexa Rank Ezadskytech.com