Tuesday, 13 December 2011

Tutorial | Pengomen Setia

Aihh...tutorial lagi...? Mimpi apa lagi aq ni tetiba buat tutorial lagi ni...HAHA...sebenarnya dari minggu lepas da nak buat entri ni...tapi asyik terlupa je...hee...Mas ada request tutorial ni minggu lepas...tapi hari ni baru teringat nak buat sebab tetiba tergerak hati nak check "Kotak Jerit" hari ni...maaf...maaf...sebab tu terlambat sikit...ada kesilapan teknikal...terlupa...hee...


Haa...caranya mudah je...cuma ikut step macam kat bawah ni...

Log in > Dashboard > Design > Page Elements > Add a Gadget > HTML/JavaScript

# Copy kod di bawah ni...


<!-- Top Commentators Cloud Start

(c) 2010 Blogger Sentral. Original code by http://www.bloggersentral.com/. Please do not remove this credit and the “Get this commentators widget” link at the bottom of the code.-->
<div style="text-align:justify;line-height:1.2;">
<script type="text/javascript">
function cCloud(feed) {
max = 0;
min = 10000;
//finding highest and lowest count
for (i=0;i<feed.count;i++)
{
ccCount = feed.value.items[i].commentcount * 1;
if (ccCount > max)
{
 max = ccCount;
}
if (ccCount < min)
{
 min = ccCount;
}
}
ccCountD = "";
display = "";
for (j=0;j<feed.count;j++)
{
ccdiff = feed.value.items[j].commentcount - min;
ccFontsize = 80 + (ccdiff * 100) / (max - min) + "%";
ccUrl = "'" + feed.value.items[j].authorurl + "'";
ccCountD = "(" + feed.value.items[j].commentcount + ")";//comment count
ccName = feed.value.items[j].title + ccCountD;
ccLName = "<a style='font-size:" + ccFontsize + "' href=" + ccUrl + " target='_blank'>" + ccName + "</a>";//clickable commentator name
display = display + ccLName + " ";
}
document.write(display);
}
</script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://skytechxtreme.blogspot.com/
 &Exclusions=Anonymous,Ezad Skytech,Izzat Nazmi Saiful Bahri
 &ShowHowMany=20
 &Order=frequency
 &_callback=cCloud
 &_id=cfa196644e1d6159c9183548c4b5e2f5
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
</div>
<span style="font-size: 80%; float:right;;margin-top:5px;"><a href="http://www.bloggersentral.com/" target="_blank"></a></span>
<!-- Top Commentators Cloud End -->


# Haa...yang bertanda merah tu memang kena tukar la....

YourBlogUrl= masukkan URL blog korang la...hee..
* &Exclusions=  nama yang tak nak dikira dalam Top Commentators tu...
* &ShowHowMany= berapa nama yang nak diletakkan dalam Top Commentators...

# Lepas tu SAVE...haa...menjadi tak macam kat bawah ni...? Hehe...

- - SELAMAT MENCUBA - -

**Terima kasih kerana membaca entri Tutorial | Pengomen Setia

53 comments:

  1. wah..tutor ni yg ika crik selama ni..tq dear~~

    ReplyDelete
  2. nak tempek jugak la widget ni

    thanks ezad exist. eh

    ReplyDelete
  3. dah jadi pak tutor pulak sekarang ni nmpaknya. :)

    ReplyDelete
  4. thnks bro....pcl nak tempek gak..

    ReplyDelete
  5. ada buat tapi la ni dah buang ...kasi ringan sikit..:)

    ReplyDelete
  6. nice tutorial bro.
    boleh copy tutorial ni tak?
    nak wat entri n jugak.
    hehehe

    ReplyDelete
  7. haha untunglah kalau blog ada pengomen yg gile tegar!

    ReplyDelete
  8. Ramai nye pengomen setia Ezad.
    Go0d2, dgn cara Ezad ajarkan bende ni adliz kita dpt tau kan da bpe byk pengomen setia kita komen2 kita ape sume.

    :D

    ReplyDelete
  9. rank no 2 pintas faridah nazurah yehaaaa

    ReplyDelete
  10. wah! dah start buat tutorial ye! hehehe.. da lama tak komen sini.. bz siket.. :P

    jika tengok era follow awk, bukannya era unfollow awk, tapi era dah tukar email blog yang baru, so kena follow semula.. peace ^.^ :)

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum ezad...wah ezad wat tutorial la hari ni...:)

    ReplyDelete
  12. dlu buat tp gatai p buang -___-"

    ReplyDelete
  13. Msred punya ruang pengomen simple jer....

    ReplyDelete
  14. @Lea Isnawi

    hee..tempek..jgn tak tempek...hee~

    #ezad exist..salah org ni..haha~

    ReplyDelete
  15. @Daddylicious

    widget ni rasanya tak beratkan blog pun daddy...hee~

    ReplyDelete
  16. @ijA

    sama2...kongsi apa yg tahu...hee~

    ReplyDelete
  17. @zareliqa afiqa

    sama2...

    #bila masa la sy jadi cikgu ni..hee~

    ReplyDelete
  18. @AyiLarimA

    tak sangka ada jugak yang selalu komen kat blog ezad ni..hee~

    haa..betul2..apa yang boleh dikongsi....ezad kongsikan bersama..:D

    ReplyDelete
  19. ooo br tau camne. Hr tu Hanie ade gak cr cara dan dia jumpe gak camne nak buek tp tu la xde ms
    pasni bole la aku tlg dia

    ReplyDelete
  20. @era kecik

    hee...boleh la sikit2 nak buat tutor ni...:D

    bz..patut la lama tak komen2...hee~

    ReplyDelete
  21. @maszull

    waalaikumussalam mama...ada request..tu yg rajin buat..hee~

    ReplyDelete
  22. yeahhh nak buat :)
    selalu buat tak jadi . sadis .
    thanks ezad ^^,

    ReplyDelete
  23. pernah buat..tapi selalu keluar tajuk widget je.takde pun keluar nama2 pengomen setia tu..huhu

    ReplyDelete
  24. aku dah wat dulu tapi sekarang dah buang coz dia mengarut bila hujung2 bulan..ntah calculator mana dia pakai hehe

    ReplyDelete
  25. @Dylla Abas

    mungkin tak ngam dengan template kot..

    ReplyDelete
  26. @Eera Shera

    hee..bagus la..tapi benda ni kadang2 bukannya boleh caya sgt...hee~

    ReplyDelete
  27. @Ahmad Syuxer

    haha...teknologi canggih kot dia pakai...haha~

    ReplyDelete
  28. hahah ramai rupanya nak tahu gak ek..cehh..hihihi..

    thanks ezad.mas bookmark dulu.pe2 xleh,mas roger2 kat ezad k.toceh2

    ReplyDelete
  29. alamak? dah buat tp naper tak der button pun ezad hihi?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2018

Alexa Rank Ezadskytech.com