Friday, 11 January 2013

Film Review : The Tower

> Whats Up Guys...

Haa...masa untuk buat review movie ! Sekarang ni asalkan ada movie baru je kat pawagam...first day tayang mesti kena terjah da...dan mood tengah rajin nak tulis review movie...HAHA...rasanya baru minggu lepas buat review movie Minyak Dagu...dan entri review tu pun rasanya masih panas lagi ni...ada yang belum tengok lagi ? Straight to the point je la...OK...kali ni nak review movie The Tower...sebab minggu lepas memang da target nak tengok movie ni sebaik saja keluar kat pawagam...HAHA...

The Tower
> Sinopsis "The Tower"

President Jo is making plans for a “White Christmas” party for tenants and VIPs at Tower Sky, the super-luxurious landmark building complex he owns in Seoul. Part of the event will involve helicopters circling above, sprinkling snow on everyone below. 

Dae-ho, the single father and manager of the building, is an earnest employee liked by his colleagues and loved by his only daughter Ha-na. He has a secret crush on Yoon-hee, a restaurant manager but hasn’t got the guts to tell her. Dae-ho has promised his daughter they would spend Christmas day at an amusement park together but the unexpected party plans hold him back. 

On Christmas Day, the party is in full swing with two helicopters spraying snow above Tower Sky. When one of the helicopters crashes into the building, a fire breaks out and spreads rapidly. Dae-ho is on the move trying to rescue Ha-na, Yoon-hee and his colleagues. At the same time, legendary firefighter Young-kee makes his way to Tower Sky, throwing himself into the burning building and bringing the blaze under control, helping Dae-ho in the process. Together they fight to save the lives of everyone around them?despite a simmering feud between the two men. One will survive, and one will make the ultimate sacrifice.

"Survive at any cost..."


#MyReview "The Tower" :

  • Sebuah filem South Korean arahan Kim Ji-hoon yang berkisahkan tentang kebakaran yang tercetus di bangunan pencakar langit mewah di pusat bandar Seoul pada malam Krismas lakonan Kim Sang-kyung (Lee Dae-ho), Son Ye-jin (Seo Yoon-hee), Jo Min-ah (Lee Ha-na), Sol Kyung-gu (Kang Young-ki/Firefighter Captain).

  • Dari info yg aq tahu plot movie The Tower ni lebih kurang macam The Towering Inferno (1974)...(entah la sebab tahun tu aq pun tak lahir lagi...mana la tahu jalan cerita sama ke tak...HAHA)
  • Walaupun sepatah haram aq tak faham apa yang mereka cakap tapi layan je la...plot dan jalan cerita yang menarik daripada permulaan hinggalah ke akhir...part kelakar pun ada...part sedih pun ada...part mencemaskan la paling best dalam movie ni...huhu...
  • Ramai yang telah terperangkap dalam kebakaran di dalam bangunan 108 tingkat...lif tak boleh digunakan...sprinkler system tak berfungsi...tangga kecemasan pun tak boleh digunakan disebabkan api telah merebak ke seluruh kawasan...apa korang nak buat?
Macam KLCC pun ada bila tengok Tower Sky ni...

  • Watak Kang Young-Ki sebagai Firefighter Captain memang terbaik la...hati memang kering la meredah kebakaran sedangkan anak buahnya yang semua da give up macam mana nak hentikan punca kebakaran di River Tower...dan last sekali...huuhh...dia memang hero la...tengok la kat pawagam kalau nak tahu apa yang terjadi..hee...
  • Tengok jambatan kaca tu runtuh...teringat pulak kat KLCC...perghhh...seram sejuk je rasanya...
  • Adakah watak hero akan terselamat ataupun terkorban...dan dapatkan Tower Sky diselamatkan selepas kebakaran yang meragut nyawa ratusan orang...?


Rating : 8/10 ( Movie ni agak best jugak untuk ditonton...bagi aq tak rugi tengok movie ni...bagi aq la...lain orang lain pulak pendapatnya kan...banyak mesej yang tersurat dan tersirat dalam movie ni...yang da tengok mesti faham...)


P.S - First time layan movie Korea kat pawagam...HAHA (,^^)


**Terima kasih kerana membaca entri Film Review : The Tower

22 comments:

  1. tak faham apa dia cakap, tak ado translate kah?
    sis sejak habis study kat melaka, sampai sekarang tak ada tengok movie lagi. sobs.

    ReplyDelete
  2. @Sis ieja : ada la translate...kalau takde lagi la tak paham...HAHA...

    > ada movie best terjah la pawagam...hee~

    ReplyDelete
  3. lol..ingt citer omputih..kalau bosan sgt leh la terjah. hikhik..cerita menarik ok je..

    ReplyDelete
  4. amboi! banyaknya masa tengok movie. heee....

    ReplyDelete
  5. @deq noor : tahun ni nk jadi kak wayang balik walaupun kdg2 tu bz..asyik keje je..tgk movie boleh hilangkan tension..hee..

    ReplyDelete
  6. MINYAK DAGU BELUM TENGOK LAGI,..NAK TENGOK KAT ASTRO 1ST JE..SIBUK LA TAK SEMPAT..

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum ezad...mcm best jer cite nyer..:)

    ReplyDelete
  8. pehh, macam best.. tapi takut pun ade nak tengok..hee :D

    ReplyDelete
  9. Movie ker ni best gak bangunan tinggi ni cantik..

    ReplyDelete
  10. korean ek? wuuu. nanti syaz terjah kalau duit and masa. hehehe

    lama tak singgah sini!

    ReplyDelete
  11. memang kena tengok juga filem ni..

    ReplyDelete
  12. tunggu kelapangan untuk menontonnya

    ReplyDelete
  13. rasa best juga baca review ni, tapi sayang saya tak suka tengok wayang, tunggu cerita keluar kat internet dan download. :D

    ReplyDelete
  14. tak sempat nak tengok wayang ezat..bz , skolah dah buka..paham2 je lah ea.

    gud review !

    ReplyDelete
  15. waaaahhhh... kau memberikan aku idea...

    ReplyDelete
  16. masa tgk poster dulu,ingat citer seram..rupanya suspen..hihi

    best ek?nanti review citer:

    The Impossible
    3AM
    MAMA
    JUVANA

    ReplyDelete
  17. Ok la movie ni..aku pun dh tengk secara tak sengaja..aku mmng tak suka tengok cerita cina, korea, jepun thailand dn mesia kaat panggung..ntah..aku lgi layan cerita hollywod..

    Tak sngaja tngk crita ni sbb mmber cakap best, dia dgr ong cakap, dia pun tak tahu ni cita korea, aku pun main tngok poster je..tngk mcm cerita omputeh..so, aku ok je la..

    Msuk panggung aku siap taanya orng depan betul ke ni the tower..cerita korea eh?! Haha

    Alng2. Dah masuk..so layan je la..

    Sib baik cerita agak best..terhibur la sikit hati yg kecewa saalah beli tiket haha

    ReplyDelete
  18. dah lama xtgk movie..huhuhu..tgu la cuti lama skit kan...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2018

Alexa Rank Ezadskytech.com