Tuesday, 11 June 2013

Film Review : Pee Mak

> Whats Up Guys...

Pee Mak...lagi satu movie seram Thai...huh, seram ke ? Baru mula ditayangkan kat Malaysia minggu lepas ni...nak tengok hari pertama hari tu memang tak dapat la kan sebab minggu lepas aq berada kat Cameron Highland sampai hujung minggu...mana ada pawagam kat atas tu kan...hee...haa, siapa peminat tegar movie seram Thai ni ? Dulu aq tersangat la kecewa dengan movie seram Thai 3 A.M...tapi kali ni movie Pee Mak ni macam mana pula cerita dan kisahnya...heee

Pee Mak Poster
Pee Mak

> Sinopsis "Pee Mak"

During the beginning of the Rattanakosin Dynasty, many Thai men were drafted to serve in the war. "Pee Mak" or "Mak" (Mario Maurer) was no exception and had to leave his pregnant wife to join the fight. While at war, he met, saved, and formed a close bond with four fellow soldiers: "Ter" (Nuttapong Chartpong), "Puak" (Pongsathorn Jongwilak), "Shin" (Wiwat Kongrasri), and "Aey" (Kantapat Permpoonpatcharasuk)...

Once the war was over, Mak invited his four best friends to visit his home at a town called Phra Khanong. When they arrived to Phra Khanong, Mak introduced them to his beautiful wife "Nak" (Davika Hoorne) and "Dang" his newborn baby boy. Ter, Puak, Shin, and Aey decided to stay in Phra Khanong for a while and moved into the old house across from Mak's house.

> Apa akan jadi selanjutnya...kena tengok kat pawagam la...heee


"Pee Mak...Pee Mak..."




#MyReview "Pee Mak"
  • Sebuah filem Thai bergenre seram + komedi arahan Banjong Pisanthanakum dan dilakonkan oleh Mario Maurer (Mak), Davika Hoorne (Nak)...Nuttapong Chartpong (Ter), Pongsathorn Jongwilak (Puak), Wiwat Kongrasri (Shin) dan Kantapat Permpoonpatcharasuk (Aey)...
  • Haa, masih ingat lagi tak movie seram Thai "Phobia 2" dulu...cerita kelima dalam Phobia 2...kisah "In The End"...haa, watak Ter, Puak, Shin dan Aey tu dilakonkan oleh pelakon yang sama untuk movie ni...nama watak pun masih sama...tapi ceritanya lain la...huh, patutlah muka mereka berempat macam familiar je masa tengok movie ni...heee
Pee Mak - Shin, Puak, Aey, Ter
Shin, Puak, Aey dan Ter

  • Kenapa semua orang kampung terkejut bila Mak dan rakannya muncul di pasar ?
  • Shin dapat rasa ada sesuatu yang tak kena dengan isteri Mak iaitu Nak...tapi rakannya yang lain seorang pun tak percaya cakap Shin...adakah Shin berkhayal ? Apa yang muncul dalam mimpinya semuanya jadi kenyataan...
  • Terpaksa makan daun kering dan ulat disebabkan mahu menjaga hati Mak dan takutkan Nak...Shin memang asyik kena buli je dengan mereka ni...HAHA...
Puak, Shin, Aey, Ter

  • Selepas tu, semasa Ter mahu melepaskan hajat...tiba-tiba...terjumpa mayat...!!
  • Adakah Nak tu hantu ? Atau Mak yang da mati...confused ??
  • Kenapa Ter menendang Aey ke sungai masa nak larikan diri daripada Mak ? Nak tahu...pergi tengok kat pawagam...memang banyak kelakar dari seram movie ni...HAHA...
Pee Mak Ghost

  • Plot dan jalan ceritanya tersangat la best...penuh dengan lawak ? Walaupun satu habuk pun tak faham...layan subtitle je la...tapi still boleh gelak walaupun scene tengah kena kejar dengan hantu...HAHA...aq pun tak pasti sama ada aq tengok movie seram ke movie komedi...
  • Tapi rasa seram tu tetap ada la...dibantu dengan sound effect yang menyeramkan...scene terkejut tu biasa la...macam tak biasa pulak tengok movie seram Thai kan...
  • Adakah Ter, Shin, Puak dan Aey akan selamat daripada gangguan Nak ? Tok Sami pun siap cabut lari...tak sanggup nak lawan hantu tu...seterusnya apa yang akan terjadi pada Mak ?

Rating : 4 out of 5 (Serius...tak pernah aq tengok movie seram gelak sampai tahap macam ni...pastikan tengok sampai habis...jangan keluar awal...ada scene tambahan lagi...hee)

**Terima kasih kerana membaca entri Film Review : Pee Mak

17 comments:

  1. jarang rasanya thai buat citer seram+lawak ni kan. selalunya kalau seram mmg seram habissss la

    ReplyDelete
  2. @the malay male : memang satu panggung dok gelak je...seram tu ada jugak...hee

    ReplyDelete
  3. Kiranya ada kelainan jugalah compare dengan filem Nang Nak walaupun jalan cerita sama. Filem Nang Nak tengok meleleh air mata. Rasanya tengok filem ni pun confirm meleleh air mata tapi sebab gelak banyak sangat. Haha. Nice review. Terpengaruh juga nak pergi tengok ni. :)

    ReplyDelete
  4. Filem genre Thailand boleh tahan tegak bulu roma.

    ReplyDelete
  5. longkorn adalah filem thai terakhir aku tgk. lepas tu dah serik... filem seram thai ni bukan setakat menyeramkan, malah menjijikkan.

    ReplyDelete
  6. @farhanaDr : jalan cerita mungkin ada persamaan...tapi movie ni best...mula2 ingatkan seram la sgt kan...movie Thai kan...last2 mmg asyik gelak je la sampai habis..

    ReplyDelete
  7. @akubiomed : filem Thai yg betul2 seram..sy tgk pun tegak bulu roma macam movie Phobia..Phobia 2..Laddaland...huhu

    ReplyDelete
  8. @MK Kimi : movie ni takde la sampai tahap mcm longkorn tu...movie ni seram komedi...tgk malam2 pun biasa je movie ni..hee

    ReplyDelete
  9. Serius cerita ni best~!!
    Sakit perut gelak, hehe. ><

    ReplyDelete
  10. Memang best sangat2! seriously sape yang belum tengok tu kena pi tengok.

    ReplyDelete
  11. cite seram thai suka tgk. tpi yg tgk long khong tu seram gilaa. insaf jap nk tgk cite seram. hahaha

    ReplyDelete
  12. ni macam filem Nang Nak dulu ke??

    ReplyDelete
  13. thailand mmg terkenal dgn filem genre seram nih kan...

    ReplyDelete
  14. cerita seram dari thai memang aku layan,. best!

    Senarai Blogger Malaysia Yang Cantik 2013
    http://blog3dalam1.blogspot.com/2013/06/senarai-blogger-malaysia-yang-cantik.html

    ReplyDelete
  15. thai punya citer seram biasanya mmg seram..errrrr

    ReplyDelete
  16. kelakar seram ek..hihihi..macam best

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2018

Alexa Rank Ezadskytech.com