Thursday, 20 March 2014

Film Review - Need For Speed

> Whats Up Guys...

Need For Speed...Haa, ada yang pernah layan main game racing ni dulu tak ? Memang terbaik game ni sampai aku fed up nak habiskan...haa, apa yang aku ingat la kan...kali terakhir aku melayan main game ni adalah Need For Speed : Most Wanted (2012)...itu pun dapat habiskan separuh jalan saja...tak habis main pun...huhu...lepas tu aku terus berhenti da layan games...HAHA...

Haa, tapi bila sudah terlayan trailer movie ni beberapa bulan lepas yang diadaptasi daripada game Need For Speed keluaran Electronic Arts ni...memang makin excited la nak tunggu ianya ditayangkan di pawagam dan tetiba rasa macam nak main balik games NFS ni...HAHA...haa, bila movie ni da ditayangkan di pawagam...memang terus terjah pawagam la...jom layan review movie Need For Speed pula kali ni...hee...

Film Review - Need For Speed
Need For Speed

Synopsis : Tobey Marshall is a former race car driver who owns an upstate New York garage, where he and his friends tune performance cars. Struggling to make ends meet, he and his crew participate in street races after hours. One day, Dino, Tobey's former rival, arrives at his garage with a Shelby Mustang that Carroll Shelby had worked on before his death. Dino wants Tobey and his crew to complete the project in exchange for 25% of the car's estimated selling price of $2 million. Despite objections from the crew, Tobey agrees to the deal.


Upon completion of the project, the Shelby Mustang is put up for auction at a party. Tobey and Dino meet Julia, an Englishwoman who agrees to pay $3 million if the car can go over 230 mph, as Tobey claims. The next morning at a nearby track, Tobey gets the Mustang to reach 234 mph, prompting Julia to purchase it for $2.7 million. Later, Dino challenges Tobey and his partner Little Pete to race his father's three illegally imported Koenigsegg Agera S from his mansion to a bridge over the interstate. If Tobey wins, he gets Dino's 75% of the Mustang deal; if he loses, he gives up his 25%. During the race, Dino tags Little Pete's car, sending it flipping down a ravine before bursting into flames. Dino disappears from the scene, and Tobey is sent to jail for involuntary manslaughter, as there is no evidence pointing to Dino's involvement...
TO BE CONTINUE...

Haa, sebelum layan review movie Need For Speed ni...jom kita layan trailer movie ni dulu..."EA Sport...to the game..."  Ehh, tersilap pula...pengaruh game kuat sangat ni...HAHA


#MyReview "Need For Speed"

  • Filem Need For Speed adalah sebuah filem aksi yang telah diarahkan oleh Scott Waugh dan ianya diadaptasi daripada siri game popular Need For Speed keluaran Electronic Arts dan ianya dibarisi pelakon seperti Aaron Paul (Tobey Marshall), Dominic Cooper (Dino Brewster), Imogen Poots (Julia Maddon), Scott Mescudi (Benny/Liar-1/Maverick), Harrison Gilbertson (Little Pete Coleman), Ramón Rodríguez (Joe Peck), Rami Malek (Finn), Michael Keaton (Monarch), Dakota Johnson (Anita Coleman) dan Stevie Ray (Bill Ingram)
  • Pada awal cerita, garaj Tobey telah didatangi Dino iaitu bekas saingannya...dan Dino telah membawa sebuah kereta Shelby Mustang milik Carroll Shelby...Dino meminta Tobey dan krew nya untuk menyiapkan projek tersebut dan sebagai balasan, Dino bersetuju untuk memberi 25% daripada hasil jualan kereta tersebut yang dianggarkan berharga paling kurang bernilai $2 juta...adakah Tobey akan bersetuju dengan tawaran itu ? 
Need For Speed Movie - Shelby Mustang GT500KR

  • Setelah projek tersebut berjaya, Dino telah meletakkan harga Shelby Mustang tersebut bernilai $3 juta di satu jualan lelongan...seseorang telah berminat untuk membeli Shelby Mustang tersebut dengan harga $XX juta dengan syarat kereta tersebut boleh mencapai kelajuan yang paling laju ianya boleh capai...240 mph...dapatkah kereta tersebut dijual dengan harga $3 juta seperti yang Dino mahukan ?
  • Kenapa Dino seperti tidak berpuas hati dengan Tobey walaupun kereta tersebut telah berjaya dijual ? Kemudian, Dino telah mencabar Tobey untuk berlumba dengannya...dan Pete, iaitu teman baik Tobey juga ingin menyertai perlumbaan itu sekali kerana untuk memberi sokongan kepada Tobey...
Need For Speed Movie - Koenigsegg Agera Kemalangan
Koenigsegg Agera milik siapakah yang terbakar ? 

  • Kenapa agaknya Tobey terlalu marah selepas kejadian tersebut ? Apakah yang berlaku sebenarnya pada masa itu ? Tobey telah dipenjarakan selama 2 tahun atas kesalahan yang tidak dia lakukan...selepas dia telah bebas daripada penjara, Tobey telah berazam untuk mencari Dino sampai jumpa...kenapa agaknya ?
Shelby Mustang GT500KR

  • Tobey mendapat info bahawa Dino akan menyertai perlumbaan De Leon dan Tobey telah menghubungi orang yang telah membeli Shelby Mustang daripada Dino dua tahun lepas untuk meminjam kereta tersebut untuk memasuki perlumbaan De Leon yang akan diadakan dalam masa dua hari lagi...adakah Tobey akan pergi bersendirian saja dari New York ke San Francisco ? Adakah krewnya akan ikutnya bersama ? Dan sempatkah Tobby untuk sampai ke sana dalam masa kurang 48 jam daripada masa perlumbaan De Leon ?
Need For Speed Movie - Vrooommm

  • Dino mendapat tahu bahawa Tobey sudah dibebaskan daripada penjara dan Tobey sedang dalam perjalanan menuju ke San Francisco untuk menyertai perlumbaan De Leon...disebabkan Dino tidak mahu Tobey menyertai De Leon, Dino telah menawarkan sebuah Lamborghini edisi terhad miliknya yang hanya ada 3 buah saja di dunia kepada sesiapa saja yang berjaya menghalang Tobey daripada tiba di perlumbaan De Leon tu...adakah rancangan Dino akan berjaya untuk menghalang Tobey ?
  • Ada beberapa kejadian yang menarik dan mendebarkan yang terjadi semasa Tobey dalam perjalanan ke San Francisco...ada part yang sangat mendebarkan...dan ada juga part yang kelakar...tapi ada satu part tu, serius memang cukup style cara dorang mengisi minyak...perghhh...haa, pergi la tengok sendiri di pawagam kalau nak tahu apakah yang terjadi sebenarnya...heee
Need For Speed
Need For Speed

  • Kemunculan sebuah Koenigsegg Agera berwarna merah di garisan permulaan perlumbaan De Leon telah mengejutkan Dino...kenapa agaknya Dino agak terkejut pada masa tu ? Dan persoalannya sekarang, siapakah yang akan memenangi perlumbaan De Leon tersebut ?
  • Daripada segi plot dan jalan cerita daripada permulaan agak menarik...ada bahagian aksi, sedih, lawak...haa, part lawak tu terus aku teringat dengan watak Roman Pearce dalam movie siri Fast & Furious...serius...HAHA...watak Maverick ni memang terbaik la, penuh dengan kejutan...siapa yang sudah tengok mesti setuju dengan aku kan...HAHA...nak tahu kenapa kena tengok sendiri la...hee
  • Bahagian akhir sekali macam tergantung pula ceritanya...haa, mungkinkah akan ada sambungan Need For Speed 2 nanti ?

Rating : 4.5 out of 5


NOTA SKYTECH :

Secara keseluruhannya, movie Need For Speed ni memang best walaupun boleh dikatakan semua pelakonnya kurang familiar...tapi janganlah pula korang bandingkan movie ni dengan siri movie Fast & Furious tu...siri movie tu sudah sememangnya terbaik...haa, dan part yang paling best adalah kemunculan beberapa buah supercar seperti Lamborghini Sesto Elemento, McLaren P1, GTA Spano, Bugatti Veyron, Koenigsegg Agera, Shelby Mustang GT500 dan Saleen S7 memang cukup buat aku teruja...geram kot tengok semua kereta tu lagi-lagi Koenigsegg Agera tu...da la smart...speed dia jangan cakap la...kalau la dapat sebiji kereta tu...perghhh...hee


P.S - Banyak lagi review movie best akan menyusul lagi selepas ni...stay tuned ! hee

**Terima kasih kerana membaca entri Film Review - Need For Speed

32 comments:

  1. Bro tonton semalam. Memang best bro !

    ReplyDelete
  2. gua paling suka ngan Koenigsegg Agera. Salah satu sport car paling laju di dunia

    ReplyDelete
  3. review dari kawan2 pon cakap cite ni best

    ReplyDelete
  4. @ProfHariz : memang layan tengok movie ni...tengok kali kedua pun macam syok je...:)

    ReplyDelete
  5. @Blogger Babyface : sama la bro...sy pun memang minat Koenigsigg Agera ni...design smart, kelajuan pun tip top...kebanyakan supercar yang lain yang muncul dalam movie ni da biasa sangat lagi2 Bugatti Veyron..heee

    ReplyDelete
  6. @Fazleyatul Aini : memang best movie ni...kena layan dan nilaikan sendiri..hehe :D

    ReplyDelete
  7. Kereta hebat2 belaka...rasa nk g tgk je mlm ni. dulu pnh gak main nfs underground ngn mostwanted, skrg dh tua... tgk wyg jelah.haha

    ReplyDelete
  8. nak tengok dah cerita ni hari tuu, tapi sebab tengok parking penuh terus tak jadi tengok dah. hehee

    ReplyDelete
  9. @MK Kimi : haha...kebanyak remaja lelaki ni mesti memang pernah layan game Need For Speed ni...standard la tu...

    sama la macam aq bro, malas da nak layan game sangat...kang asyik mengadap PC/laptop je...HAHA

    ReplyDelete
  10. @ct kektus : parking penuh sebab ramai yang tengok movie ni kot masa tu...hee

    ReplyDelete
  11. tak sempat lg nak tgk citer nie..huuuuu

    ReplyDelete
  12. Dari game ke filem ke??nanti2 ada kalau meletop mesti ada yang kedua pulak..kan?/

    ReplyDelete
  13. @♥ Miss Hearty ♥ : baru seminggu ditayangkan di pawagam...ada masa lagi nak tengok di pawagam...hee

    ReplyDelete
  14. @diana : dulu memang kuat pengaruh game ni kak...asyik nak mengadap PC/laptop je main game ni...mujurlah sy da stop...hee

    2014..tahu2 je dorang keluarkan movie adaptasi daripada game ni...sy rasa pun macam ada sambungan lagi je...bagi yang da tengok mesti last sekali akan rasa tergantung ceritanya...hee

    ReplyDelete
  15. fuuuhhhh.... boleh tahan gak review dari bro nih.. cam best je.. hehhee

    ReplyDelete
  16. filem penuh aksi ni..rasa rugi kalau tak tengok...

    ReplyDelete
  17. @KiD : review ni cuma pendapat den je...kalau best, menang kasi best review...kalau tak best, akan kata tak best...hee

    tak tengok lagi ? Haa, kena cepat2 terjah pawagam ye KiD...

    ReplyDelete
  18. @jamian sarif : bagi peminat filem aksi dan peminat supercar...dan yang paling utama...peminat game Need For Speed, memang kena layan movie ni...hee

    ReplyDelete
  19. Semua pelakon tak pernah dengar tapi kalau jalan cerita menarik memang tak jadi masalah. Teringin nak tengok tapi macam malas pula sejak hujan ni.

    ReplyDelete
  20. itulah tgk gaya cerita mcm Fast & Furious hehee :)

    ReplyDelete
  21. @Bahrain : cuma seorang pelakon je yang aku cam...Dominic Cooper, yang pegang watak Dino dalam movie ni..dia pernah berlakon dalam movie Captain America sebagai Howard Stark...

    jalan cerita boleh diagak tapi masih ada elemen suprise..tu yang aq suka dengan movie Need For Speed ni..mungkin kalau ada sambungannya lagi lepas ni...dimantapkan lagi storyline dia.. :).

    ReplyDelete
  22. @Shida Radzuan : nampak sama tapi bukan fast & furious...ada kelainannya sikit...hee

    ReplyDelete
  23. hurmmm....boleh ajak DEQNOOR laa tengok wayang cite nie

    ReplyDelete
  24. @hazman aka species1980 : deqnoor minat ye movie2 genre ni abg man ? kalau minat boleh je...hee

    ReplyDelete
  25. Memang terbaiklah cerita ni. Kalau 10 bintang saya bagi 10 bintang jgk

    ReplyDelete
  26. tak bkesempatan nk lyn movie ni lg..nmpknya tggu dvd je la..hehehe

    ReplyDelete
  27. @Ammar : wahh...bagi 10 bintang tu...:D

    ReplyDelete
  28. @JMR : movie ni masih ditayangkan di pawagam lagi...sempat je kalau nak terjah minggu ni...hee

    ReplyDelete
  29. untunglah yang umur 18 ke atas .__.

    ReplyDelete
  30. @cik lisa : ada sebab kot movie rated 18...tapi bagi sy biasa je pun...entah kenapa dorang bagi rated macam tu...hee

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2018

Alexa Rank Ezadskytech.com