Friday, 7 March 2014

Film Review : Non-Stop

> Whats Up Guys...

Non-Stop...Bila tertengok trailer movie ni masa tengok wayang beberapa minggu sebelum movie ni mula ditayangkan di pawagam...Liam Neeson pula pelakon utamanya...macam best saja...mesti aku akan terjah pawagam punya la...bagi aku la kan, lakonan Liam Neeson ni memang ada style tersendiri...siapa yang layan movie yang dia pernah berlakon tahu la...hee...haa, lagi la aku makin excited nak tunggu movie ni ditayangkan di pawagam...lagipun sudah lama juga aku tak tulis review movie dalam blog kan...hee...

Erm, bukannya aku tak layan langsung movie selama sebulan aku menghilangkan diri ni dari dunia blog...tapi banyak movie yang aku sudah tengok tapi tak berapa best...bagi aku la...macam movie Snowpiercer dan American Hustle...tu yang agak kecewa sikit tu...tapi movie Non-Stop ni best ke tak ? Jom layan review movie Non-Stop kali ni...hee

Film Review - Non-Stop
Non-Stop

Synopsis : Bill Marks is an alcoholic U.S. federal air marshal, his daughter died at age eight from cancer, his wife divorced him, and he enrolled in the Air Marshal service despite a fear of airplane takeoffs after he was discharged from the police force. On a non-stop flight from New York to London aboard British Aqualantic Flight 10, Jen Summers sits next to Marks after switching seats with cellphone programmer Zack White, who has already had several run-ins at the airport with Marks.

Non-Stop - Liam Neeson as Marshal Bill Marks

Midway over the Atlantic Ocean, Marks receives text messages on his secure phone stating that someone on the plane will die every 20 minutes unless $150 million is transferred into a specific bank account. Breaking protocol, Marks consults with Jack Hammond, the other air marshal on the flight. Hammond is revealed to be smuggling cocaine in a briefcase and Marks ends up killing him in a lavatory following an altercation; this occurs exactly at the 20 minute mark, resulting in the first death. As Marks attempts to stall for time with the texter, he works with the flight crew and Summers to discover the texter's identity. When 20 minutes runs out again, Captain David McMillan suddenly dies of poisoning...
TO BE CONTINUED...

Haa, sebelum layan review movie Non-Stop ni...apa kata jom layan trailer movie ni dulu...boleh trauma bila nak naik flight ni...hee


#MyReview "Non-Stop"

  • Filem Non-Stop adalah sebuah filem French-American bergenre mystery-thriller yang diarahkan oleh Jaume Collet-Serra yang dibarisi pelakon hebat seperti Liam Nesson (Bill Marks), Julianne Moore (Jen Summers), Michelle Dockery (Nancy Hoffman), Nate Parker (Zack White), Linus Roache (Captain David McMillan), Scoot McNairy (Tom Bowen), Corey Stoll (Austin Reily), Omar Metwally (Dr. Fahim Nasir) dan Jason Butler Harner (Co-pilot Kyle Rice)
  • Bill Marks, seorang Air Marshal yang kurang gemar menaiki kapal terbang...takut ke ? HAHA...ada satu scene yang mungkin boleh buat korang gelak masa penerbangan tanpa henti dari New York ke London tu sebab kesian tengok watak Bill ni...penakut naik kapal terbang tapi kenapa boleh jadi Air Marshal ? HAHA
  • Beberapa jam selepas penerbangan, Bill menerima satu mesej yang berbaur ugutan dan penghantar mesej tersebut mendakwa dia adalah salah seorang daripada penumpang dalam flight yang sama dengan Bill...siapakah agaknya ? Dan kenapa "pengirim misteri" tersebut menghantar mesej sebegitu ?
Non-Stop - Jen Summers and Bill Marks

  • Selepas berbalas mesej dengan "pengirim misteri" tu, Bill yakin yang mesej itu bukan satu mainan...ianya satu ugutan dan "pengirim misteri" tersebut meminta Bill untuk memasukkan sejumlah wang sebanyak 150 juta US Dollar ke dalam satu akaun bank...jika tidak, setiap 20 minit pasti akan ada penumpang yang mati...adakah Bill akan menunaikan permintaannya ?
  • 20 minit yang pertama...sememangnya ada individu yang mati...seterusnya 20 minit berikutnya...ada lagi individu yang mati...perghhh...
  • Bill tidak tahu siapa yang harus dipercayainya di dalam flight tersebut...tapi ada beberapa individu yang Bill percayai antara 150 orang di dalam kapal terbang British Aqualantic Flight 10...antaranya adalah Jen Summers, individu yang duduk disebelahnya yang bertukar tempat dengan Zack White semasa awal penerbangan...dan seorang lagi adalah Nancy Hoffman, salah seorang pramugari dalam flight tersebut...
Liam Neeson - Non-Stop

  • Haa, perkara yang lebih buruk terjadi apabila Bill dituduh oleh media dan kerajaan cuba untuk hijacked kapal terbang tersebut selepas video Bill melakukan pemeriksaan terhadap beberapa suspek diupload di media dan berita tersebut tersebat luas dengan pantas...
  • Bill sengaja melengahkan masa untuk mencari jalan bagaimana untuk mengesan "pengirim misteri" tu...dan tiba-tiba. pengirim misteri" tu seolah tidak boleh bersabar lagi dengan Bill dan bertindak menghantar satu mesej iaitu ACTIVATE...dan Bill tahu sesuatu yang buruk bakal berlaku...beberapa minit kemudian, Bill menemui sebuah bom yang diletakkan dalam briefcase yang akan meletup dalam 30 minit...erkk...
  • Dapatkah bom tersebut dimatikan dan apakah kesudahan nasib kesemua penumpang yang lain yang tidak bersalah dalam insiden tersebut ? Dan apakah niat sebenar "pengirim misteri" tersebut terhadap Air Marshal ?
Non-Stop

  • Plot dan jalan cerita yang agak menarik dan sangat mendebarkan daripada awal cerita sehinggalah ke akhir cerita...pengarah memang sengaja untuk buat menonton meneka sendiri siapakah penjenayah yang sebenarnya...sampaikan aku sendiri boleh tersilap meneka penjenayah tu...HAHA...kebanyakan penumpang dalam flight tu semua muka macam penyangak...memang susah la nak teka kan...dan yang paling penting, siapakah agaknya penjeyah tersebut ye...haa, kena la tengok sendiri di pawagam...huhu
  • Bahagian akhir tu macam ada kurang sikit...kenapa ? Haa, tengok la sendiri...lepas tu korang nilaikan la sendiri...hee

Rating : 4 out of 5


NOTA SKYTECH :

Secara keseluruhannya, movie Non-Stop ni bagi aku OK la...tidaklah terlalu mengecewakan sangat...best pula rasanya main teka-teki siapakah "pengirim misteri" masa tengok movie ni...anggota NYPD pun muka macam penjenayah...apa kes ? Serius...sememangnya dia tu adalah suspek yang aku syak tapi ternyata bukan dia la...HAHA...tengok dua kali di pawagam pun masih boleh rasa debarannya...coming soon punya movie macam banyak yang best saja...Get Ready !! Hee...

**Terima kasih kerana membaca entri Film Review : Non-Stop

16 comments:

  1. Ada masuk contest tempoh hari untuk cerita ini tetapi tidak menang.

    ReplyDelete
  2. @akubiomed : sy tak sempat nak try pun contest untuk cerita ni...kalau tak boleh layan movie free...hee

    ReplyDelete
  3. Ramai yang bagi fessback yang positif cuma katanya tak suka pada yang last part.

    ReplyDelete
  4. @Bahrain : aq pun rasa macam tu...last part tu macam ada kurang sikit...huhu

    ReplyDelete
  5. yeah2...saya pon minat liam neeson and juliane moore. otimer ni....wajib nengok tapi tunggu kat astro la..haha

    ReplyDelete
  6. macam best, cerita dalam k terbang je kot yer....

    ReplyDelete
  7. mcm best pulak baca review ni... kena g tgok ni..

    ReplyDelete
  8. @shahrina : kalau tunggu kat astro lama la lagi..hee..baik tengok kat pawagam sementara masih ditayangkan lagi...:)

    ReplyDelete
  9. @Denaihati : memang boleh dikatakan movie ni kisahnya banyak dalam kapal terbang saja..

    ReplyDelete
  10. @Akmall Razlan : baru seminggu ditayangkan di pawagam...apa kata terjah pawagam untuk lebih feel..hee

    ReplyDelete
  11. wah..cerita aksi macam ni mesti dapat sambutan..

    ReplyDelete
  12. @diana : cerita aksi macam ni memang ramai yang berminat nak tengok...:D

    lebih baik la daripada cerita yang meleret2 je banyak dialog...sy da banyak kali terkena macam tu kak...movie tak best...nak keluar pawagam rasa rugi pulak...hee

    ReplyDelete
  13. @nabila biela : nak tahu ke best...kena tengok sendiri...hee

    ReplyDelete
  14. mula2 mmg da ok..tapi bile last tu mmg kureng sikit..rasanya penjenayah sbnr kne lbih ditonjolkan..mula2 ingtkn julianne more yg jht..tp rupanya....

    ReplyDelete
  15. @hidayah : tu la kan...bahagian last tu memang macam ada part yang kurang sikit kan...huhu...

    haa, tahu takpe...tapi memang ramai la suspek yang disyak...muka lain macam je kan...siapa la yang tak syak...hee

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2018

Alexa Rank Ezadskytech.com