Thursday, 13 March 2014

Kenapa TOSHIBA Menjadi Pilihan ?

> Whats Up Guys...

Akhirnya, setelah sekian lama...bertemu juga dengan teman pengganti ACER setelah hampir sebulan aku hidup tanpa laptop di sisi...sebulan tanpa update entri...tanpa blogwalking...haa, sebelum buat keputusan untuk beli laptop baru ni...puas juga la aku survey mengenai semua jenama laptop yang ada dijual di sekitar Kuala Lumpur ni...terima kasih kepada pakcik Google kerana memudahkan kerja aku untuk mencari segala maklumat yang diperlukan...semuanya hanya di hujung jari...

"Mana satu nak pilih ni ?"

Laptop jenama ACER, TOSHIBA, LENOVO dan DELL menjadi empat pilihan yang terakhir...ikut bajet yang ada la...hee...pada mulanya aku sendiri buntu nak pilih jenama yang mana satu...bila tanya member aku...ada yang kata jenama ni bagus la...seorang lagi kata jenama ini lagi bagus la...ada yang kata jenama ni paling bagus la...adehhh...pening laaa !! HAHA...sebenarnya, kalau ikutkan perancangan...selepas habis saja event Sepetang Bersama Blogger 2014 hari tu, memang aku nak terus pergi beli saja laptop ni tapi bila da lepak minum dengan Boni Kacak, Kozumi Ro, Irwan Alessa, Zarul Husin dan emcee event semasa #SBB2014 hari tu, Hilal Azmi...memang terus cancel la...hee...dan terpaksalah ditunda ke hari keesokannya plan nak beli laptop ni...huhu

Plaza Low Yat - Malaysia's Largest IT Lifestyle Mall
Plaza Low Yat - Malaysia's Largest IT Lifestyle Mall

Plaza Low Yat ? Kenapa aku pilih untuk beli di Low Yat ? Haa, jawapannya mudah...terlalu banyak pilihan sampai tidak tahu nak pilih yang mana satu tetapi...haa, tapi sebelum nak beli tu...memang aku akan Google awal-awal untuk checked nama kedai yang sah menjual laptop jenama yang aku sebutkan di atas tadi...rasanya lebih kurang 1-2 jam juga la aku berlegar kat dalam tu Plaza Low Yat tu...masa dalam proses survey laptop tu, tetiba pandangan mata ternampak laptop jenama TOSHIBA ni...haa, mana satu agaknya laptop yang aku maksudkan dalam gambar di bawah ni ? 

TOSHIBA - Leading Innovation
TOSHIBA - Leading Innovation

Bila sudah jatuh cinta pada pandangan pertama dengan laptop Toshiba model tu...aku cuba la search di dalam laman web Toshiba Malaysia...memang ada tersenarai 3-4 kedai yang sah menjual laptop ni di Plaza Low Yat ni...Tapi Kenapa TOSHIBA menjadi pilihan ? Bila aku sudah meneliti spesifikasi laptop Toshiba Satellite L40-AS109XB ni :

  • PROCESSORIntel® Core™ i5-3337U (1.8GHz, up to 2.7GHz, 3M Cache)
  • OPERATING SYSTEM - Windows 8 Single Language
  • MEMORY - 4096MB DDR3 1600MHz SDRAM expandable to 16385MB
  • DISPLAY SIZE - 14.0" WXGA HD Clear SuperView LED Backlight TFT display (16:9), resolution 1,366 X 768
  • GRAPHICSNVIDIA® GeForce® GT 740M with Optimus technology
  • HARD DISK DRIVE - 750GB (SATA) with shock absorbers
  • OPTICAL DRIVE - DVD SuperMulti Double Layer Drive
  • INTERFACES - 2 x USB 3.0 (Sleep & Charge), 1 x USB 2.0
  • SOUND SYSTEMOnkyo® Stereo speakers enhanced with DTS Sound™
  • CAMERA - Built-in HD Web Camera with Microphone and Toshiba Smartface™ Technology
  • BATTERY - Litihium Ion Prismatic 43Wh
  • WEIGHT - Starting from 1.95kg

Wow ! Ianya menggunakan processor Intel® Core i5, OK la tu...nak cari yang guna processor Intel® Core i7...nanti bajet lari la pula...hee...graphics pun NVIDIA® GeForce® GT 740M...hard disk drive pula berkapasiti 750GB, bateri tahan lama...warranty TOSHIBA pun 3 tahun...tapi warranty bateri hanya 1 tahun saja la...haa, harganya pun cun...RM2199...tapi masa aku beli tu dapat diskaun...dapatlah harga di bawah RM2k dan ianya masih dalam range bajet aku saja...kalau ikutkan spesifikasi laptop...harga tu memang da elok sangat la tu...cun la...hee

Haa, sebelum buat keputusan nak beli tu...aku tanya dulu antara jenama ASUS dan TOSHIBA yang sama kelasnya, mana lagi OK ? Sebab dalam kedai yang aku pergi tu memang ada jual laptop jenama ASUS sekali...hee...tu yang tanya soalan tu...terus dia jawab TOSHIBA lagi bagus...hee...OK, pilihan muktamad...memang terus pilih jenama TOSHIBA...kenapa aku tak pilih ACER ? Sebab ACER aku da pernah guna dulu sejak tahun 2009, hanya bertahan 5 tahun saja la...jadi, kali ni nak tukar angin la pula guna laptop jenama lain...hee

Toshiba Satellite L40 Menjadi Pilihan
Toshiba Satellite L40

Haa, korang boleh agak tak aku akan pilih warna apa ? Sudah semestinya korang sudah boleh agak punya la kan ? HAHA...Untuk model ini hanya terdapat 4 variasi pilihan warna iaitu White, Blue, Gold dan Silver...dan kebetulan memang warna itu saja yang ada dalam stok mereka masa tu...dapat percuma wireless mouse pun berwarna biru juga...memang tiada pilihan lain la kan...hee...TOSHIBA Satellite L40-AS109XB Serba Biru...Welcome To The Family...!! 

Toshiba Satellite L40-AS109XB Serba Biru Menjadi Pilihan
Toshiba Satellite L40-AS109XB Serba Biru

NOTA SKYTECH :

Harap lepas ni boleh la teruskan blogging macam biasa la dengan TOSHIBA Serba Biru ni...sebelum ni hampir sebulan tergendala aktiviti blogging bila tiada laptop ni...rasa macam baru mulakan blogging balik saja lepas sebulan tak aktif blog ni...HAHA

P.S - Semuanya serba biru tu...wireless mouse warna biru...
pendrive pun biru...tu yang tak boleh blah tu ! HAHA

**Terima kasih kerana membaca entri Kenapa TOSHIBA Menjadi Pilihan ?

41 comments:

  1. Biru tu warna lelaki.. Hahahah.. Dah sebulan guna nanti reviewlah balik eks? Tak letak plaks reganya baper..huhu

    ReplyDelete
  2. @akuzle ayu : lagipun memang kebetulan warna biru saja yang ada masa tu kak ayu...hee..

    Kalau ada masa nanti sy buat..:D

    ReplyDelete
  3. pernah pakai latop toshiba. memang ok gak la. tahan sikit.

    laptop ni, kena pandai jaga. itu aje dah cukup.

    ReplyDelete
  4. @titan : tu la...ramai yang kata Toshiba ni OK..tu yang beli...

    Yup..betul tu..dulu guna ACER tahan 5 tahun je...tu yang jaga betul2 tu...kalau tak jaga lagi kejap je tahannya kot...

    Laptop ni kalau tak pandai jaga...kejap je da jahanam..huhu

    ReplyDelete
  5. Assalam, suka baca...sebab bunda pun sedang survey laptop ni....kasitau lah berapa budgetnye...?

    salam ziarah dari bunda..

    ReplyDelete
  6. ermmm... power lah bro!! kapasiti dia pun power

    ReplyDelete
  7. @BUNDA a.k.a KN : sy da update berapa range harganya bunda...terima kasih sebab singgah ke blog sy.. :)

    ReplyDelete
  8. @KiD : Kapasiti hard disk 750GB ni pun rasanya memang cukup besar da...ada perasan juga hari tu masa nak beli...hard disk berkapasiti 1TB pun ada...tapi model lain la...bajet pun tak sampai..so, beli ni je la...ni pun da ok rasanya..hee

    ReplyDelete
  9. ngah riki juga laptop mana yang best ni..rasa nak amek macbook je..hurm..tengok dlu camne..

    ReplyDelete
  10. Yeahhh....skang dapat lappy baru barulah boleh mengganas komen dan blogwalking kan....dah boleh geng dengan kid laa - TOSHIBA -

    ReplyDelete
  11. tahniah bro. laptop baru biasanya semangat pun cukup segar, tahap maximum...heee

    ReplyDelete
  12. @reezluv : macbook pun ok..try la dulu survey2 laptop mana yang paling the best.. :)

    ReplyDelete
  13. @hazman fadzil : yeahhh..tu la abg man...asalkan ada masa je memang saya akan nengganas komen dan blogwalking...

    haa, tu la..KiD pun TOSHIBA Satellite juga...hee

    ReplyDelete
  14. @Denaihati : tu la...lain macam semangat dia bila nak on laptop tu...baru la best nak buat kerja...:)

    ReplyDelete
  15. @Anarm : belum seminggu memang bau kedai lagi la kiranya...hee

    ReplyDelete
  16. abang saya pun guna toshiba . hehehe

    ReplyDelete
  17. kalau ikut metafizik biru tu warna untuk attract duit... tapi saya agak kecewa dengan toshiba...most of laptop dia problem is screen. lipat byk kali mesti akan jadi tak taulah produk baru ni

    http://www.suterablogger.com

    ReplyDelete
  18. mantapla toshibe..setakat ni tak pernah tukar lagi laptop.

    ReplyDelete
  19. berap harga nya tu??kalau akak pilih warna hitam.heheh

    ReplyDelete
  20. Bau kedai tidak hilang lagi. :-)

    ReplyDelete
  21. @Bean Moreno : mungkin produk baru sudah ditambahbaik...setiap kelemahan pasti ada jalan penyelesaiannya kan :D

    ReplyDelete
  22. @Bahrain : hee...kiranya aku ni kali kedua la tukar laptop...dulu ACER...5 tahun tahan...hee :D

    ReplyDelete
  23. @diana : kan sy ada masukkan harga dalam entri ni kak...hee..

    untuk model yang ni memang takde warna hitam kak...ada warna blue, white, gold & silver je..:D

    ReplyDelete
  24. @akubiomed : da guna hampir seminggu da..lama2 hilang la bau kedai...hee

    ReplyDelete
  25. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  26. i like putih....heheh.tapi jarang orang gna biru jadi biru akan comel lah di mata sy jugak..kikiki..
    3 hari dah servey lptop ni..last2 semalam dapat Acer gak...huuhu

    ReplyDelete
  27. laptop baru semangat pon baru ; selamat bercuti ..riki2 kat lowyat eh..ramai giler manusia kat sana..peningg arr !!

    ReplyDelete
  28. @Alynn Mueez : putih pun smart juga...tapi masa sy beli tu hanya ada warna biru je dalam stok mereka..redah je la...ACER pun dalam list sy tapi last2 ambil TOSHIBA juga..hee :D

    ReplyDelete
  29. @PakcikLie PCL : cuti hujung minggu je la PCL...hee...low yat memang sesak dengan orang ramai lagi2 hari minggu...perghhh...hee :F

    ReplyDelete
  30. Sebenarnya aku pun suka toshiba. Tapi akhirnya dell juga jadi pilihan. Sebab senang bro nak claim atau customer support.

    ReplyDelete
  31. @ProfHariz : dell pun sebenarnya memang dalam list tapi aq tak pernah guna toshiba...nak try la guna...ramai bagi feedback yang positif...aq pun OK je...:D

    ReplyDelete
  32. memang pun toshiba antara top brand utk laptop..since dari dulu ms keje kt ly (low yat) smpai skang...still top rank :)

    ReplyDelete
  33. @Mie Aimie : jenama yang dipercayai...sebab tu sy pilih toshiba...harap dapat guna lama laptop ni... :)

    ReplyDelete
  34. sama plak dgn shida hehee..tp shida byk hitam walau peminat tegar biru :)

    ReplyDelete
  35. @Shida Radzuan : nak hitam juga sebenarnya tapi model ni takde warna hitam la pula...biru pun biru la...hee

    ReplyDelete
  36. dik,ape nama kedai ni ye??ade jual adapter tuk battery tak?akak punya dh rosak,ingat nk beli yg baru :D

    ReplyDelete
  37. @Anonymous : PRO-ACTIVE ICT SDN. BHD
    LOT 2-093, 2nd Floor, Low Yat Plaza

    Sy tak sure la kak sama ada kedai ni jual ke tak adapter...try akak tanya saler dia dulu...

    ReplyDelete
  38. Replies
    1. TB maksudnya Terabyte...1 Terabyte = 1000GB (Gigabyte)

      Delete
  39. Alhamdulillah, dapat idea untuk cari laptop.Terima kasih sharing :-)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2018

Alexa Rank Ezadskytech.com