Monday, 10 November 2014

Film Review - Interstellar

> What's Up Guys...

Interstellar...haa, bila tertengok trailer movie ni beberapa minggu lepas di pawagam sebelum movie start tu...serius memang nampak macam menarik saja karya Christopher Nolan kali ni...nak tengok juga apa kelainannya filem arahannya kali ni...hmm, sepatutnya dapat tengok awal sehari sebelum movie ni ditayangkan di pawagam...tapi terlepas peluang pula sebab ramai sangat ahli TGV Cinemas Movie Club yang RSVP awal untuk booking seat untuk tayangan perdana movie ni...cehhh...haa, tapi tak mengapa la...mungkin lain kali la kot baru dapat peluang tu...hee...kali ni apa kata jom kita layan review movie Interstellar...best ke tak ye ? huhu

Film Review - Interstellar
Interstellar

Synopsis : In the near future, the earth is no longer able to sustain humanity. Crops are routinely ravaged by blight, dust storms scour the land, and mankind has regressed to anagrarian society. Cooper, a former NASA test pilot and engineer turned farmer lives with his family, including his father-in-law Donald, son Tom, and ten-year-old daughter Murphy, who believes their house is haunted by a ghost that is trying to communicate to her. Challenging Murph to prove the ghost's existence through scientific inquiry, Cooper discovers that the "ghost" is an unknown form of intelligence sending them coded messages by means of gravitational anomaly altering the dust on the floor in a pattern that resembles morse code, directing them to a secret NASA installation led by Professor Brand.


Brand reveals to Cooper that a wormhole has been discovered in the solar system orbiting Saturn, and that humanity's only chance for survival is to traverse through the wormhole to colonise new worlds in another galaxy. NASA scientists believe that extra-dimensional beings are communicating with them and have provided the wormhole for humanity's use. Cooper is recruited to pilot Endurance, an experimental spacecraft, to follow the Lazarus Mission, a series of manned capsules sent through the wormhole to survey a dozen potential planets' long-term sustainability. The data from Lazarus has given NASA three potential habitable planets: Miller, Edmunds, and Mann, named after the astronauts who carried out the surveys. Once their viability is confirmed, humanity will follow aboard the NASA facility, which is an enormous space station.
TO BE CONTINUE...

Haa, sebelum terus skip ke review movie ni...apa kata jom layan dulu trailer movie Interstellar ni dulu...roll VT !!


#MyReview

Kenapa perlu menonton Interstellar ?

  • Filem Interstellar adalah merupakan sebuah filem sci-fi adventure terbaru arahan Christopher Nolan yang dibarisi pelakon seperti Matthew McConaughey (Cooper), Anne Hathaway (Amelia Brand), David Gyasi (Romilly), Wes Bently (Doyle), Bill Irwin (voice of TARS), Josh Stewart (voice of CASE), Jessica Chastain (Murphy), McKenzie Foy (young Murph), Michael Caine (Professor Brand) and Matt Damon (Dr. Mann)
Interstellar Scene
Cooper and Murph
  • Movie ni mengisahkan tentang Cooper yang terpaksa meninggalkan anaknya Tom dan Murph demi misinya bersama NASA untuk mencari planet baru yang sesuai untuk didiami manusia kerana keadaan Bumi pada masa itu begitu kritikal...ramai yang kebuluran...cuaca tidak menentu...dan Cooper sedar dia mungkin tidak akan dapat berjumpa dengan Murph lagi kerana jelas misinya agak berbahaya dan mungkin tidak akan dapat pulang ke Bumi lagi untuk bertemu dengan anaknya...
  • Cooper, Brand, Doyle dan Romilly telah mendarat di sebuah galaksi asing dan mengikut kajian jika sejam mereka berada di situ ianya bersamaan 7 tahun di Bumi...hanya Romilly yang tinggal di Endurance dan selebihnya mendarat di galaksi tersebut...apa tujuannya mereka ke situ agaknya ya ? Dapatkah mereka semua pulang semula ke Endurance dengan selamat ?
Cooper, Brand and Doyle
  • Dapatkah mereka semua menjumpai planet yang sesuai untuk memindahkan semua habitat di Bumi ? Dan dapatkah mereka semua pulang dengan selamat ke Bumi ? Setelah terpisah dengan Brand di angkasa lepas...Cooper terperangkap di dunia 5 dimensi dan Cooper perasan dia sebenarnya terperangkap di dalam bilik anaknya Murph...dapatkah Cooper mencari jalan untuk cuba berkomunikasi dengan anaknya Murph...dan adakah Murph akan bertemu semula dengan ayahnya, Cooper ? SUPRISE...cuba teka pengakhirannya macam mana...hehe
    Endurance - Interstellar
    Endurance
  • Visual dan sound effect untuk movie memang sangat awesome...serius memang terasa seperti kita betul-betul mengembara di angkasa lepas...rasanya ni adalah movie genre sci-fi terbaik untuk tahun ni...siapa setuju ? Bagi yang sudah menontonnya di pawagam la...
    Endurance Space Shuttle
    Endurance Space Shuttle
  • Walaupun movie ni berdurasi lebih kurang 169 minit tetapi plot dan jalan cerita yang disusun memang agak menarik dan mengagumkan bagi aku movie ni dan membuatkan korang akan berfikir sejenak...kenapa ? Apa yang akan terjadi selanjutnya ? Haa, tu kena tengok sendiri la di pawagam nanti...hehe

Rating : 4.5 out 5


NOTA SKYTECH :

Secara keseluruhannya, movie Interstellar ni memang best...karya Christopher Nolan yang terbaik setakat ni...dan movie paling lama durasinya yang aku tonton untuk tahun ni...haa, bagi yang mencari movie apa yang patut ditonton minggu ni...THIS IS IT ! Minggu ni nak tunggu movie Big Hero 6 pula...macam best layan trailer movie ni...kih3

P.S - Bila keluar saja pawagam lepas tonton movie ni...aku pun terasa macam berada di ruang galaksi yang berbeza...tengok jam masa tu 10.35 pm...kenapa tak tutup lagi AEON ni ? Beberapa minit juga aku blur...lepas tu baru aku teringat...hari minggu memang pukul 11.00 pm baru tutup...HAHA...

**Terima kasih kerana membaca entri Film Review - Interstellar

15 comments:

  1. hahahhaa ayat penamat tu kelakar.... memang minat citer sains fiksyen ni...

    ReplyDelete
  2. Betul, movie sci-fic terbaik tahun ni. Tak expect bab ending movie ni.

    ReplyDelete
  3. best ke..akak ni kalau citer angkasa2 ni memang kurang suka..kalau ada lawan2 akak nak la tengok..setakat tembak2 je tak mau la ..heheh

    ReplyDelete
  4. @TunSha Ayunie : haha...serius...memang macam keluar dari galaksi yang berbeza...mungkin sebab sampai 2 jam 30 minit kat dalam pawagam...tu jadi macam tu...kih3

    siapa yang minat movie genre sci-fi kena tengok movie ni... :D

    ReplyDelete
  5. @adarain : memang tak boleh nak teka endingnya macam tu...buat kita berfikir bila tengok movie2 macam ni...

    ReplyDelete
  6. @Diana Rashid : hee...asyik tengok movie latar belakangnya di Bumi saja pun tak syok juga kak...tukar angin sikit...tapi memang ramai yang puji movie ni best...tengok laman web rottentomatoes.com pun bagi rating tinggi...dorang kritik jujur je...kalau tak best, memang rendah kaw2 rating dorang bagi...hehe...

    ReplyDelete
  7. aku suka tengok filem yang macam nie

    ReplyDelete
  8. @blogger lelaki : aku pun agak suka layan movie genre macam ni...plot dan jalan cerita kadang2 di luar pemikiran kita... :D

    ReplyDelete
  9. tak berkesempatan nak tengok lagi... uuhuhuh. nak tengok gakk

    ReplyDelete
  10. wahhh... memang minat citer2 macam ni...

    - Mia Liana -

    ReplyDelete
  11. @Izzati Amira : kalau suka berteka-teki...minat genre movie macam ni...memang patut tengok...bukannya selalu ada movie macam ni kan...hehe

    ReplyDelete
  12. @Mia Liana : sy pun minat juga layan movie macam ni kak...bukan la movie genre pilihan utama tapi still boleh layan la...hee

    ReplyDelete
  13. Ezad.. review cte JOHN WICK plak k.. hehe tgk preview mcm best jeee...

    ReplyDelete
  14. perrghhhh... bro punya rating membuatkan aku macam nak tengok sekali lah.. hehehehe

    ReplyDelete
  15. menarik tp kena tgk the hunger games dulu la.. hehe

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah sebentar di Ezad Skytech [dot] com...teruskan memberi sokongan dan tinggalkan komen di entri...kalau LIKE bolehlah klik G+ pada entri ni...

-EzadSkytech-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengomen Setia Mac 2018

Alexa Rank Ezadskytech.com